Juridisch11 apr '22 16:26Aangepast op 11 apr '22 17:08

Tientallen aangiftes in de maak tegen cryptoscam van ex-adviseurs Vasco Rouw en Marc Overmars

Auteur: Aäron Loupatty

Bij het BNNVARA-programma BOOS zijn ruim 88 klachten binnengekomen over de malafide Nederlandse cryptovaluta Xpose Protocol. Van die 88 mensen blijken er 56 mensen bereid om aangifte te doen tegen de cryptomunt, waarbij Vasco Rouw, Ralph de Geus en voormalig Ajax-directeur Marc Overmars betrokken waren.

Lees ook | Crypto-adviseurs Overmars, Rouw en De Geus mogelijk aansprakelijk voor schade bij Xpose

Dat tientallen mensen nu bereid zijn om aangifte te doen, wordt gemeld door het programma na de tweede aflevering die BOOS wijdde aan de Nederlandse cryptomunt. Bij BNR is bekend dat er al minstens een aangifte ligt tegen het bedrijf, zo blijkt uit de aangifte die BNR in handen heeft. BOOS riep op om aangifte te doen, als mensen de dupe zijn geweest van de mogelijk misleidende werkwijze van het cryptobedrijf. Xpose deed namelijk veel beloftes richting investeerders, maar vrijwel alle beloftes zijn nooit waargemaakt door het project.

De voormalig Ajax-directeur Marc Overmars was één van de drie adviseurs van het malafide cryptoproject Xpose Protocol
De voormalig Ajax-directeur Marc Overmars was één van de drie adviseurs van het malafide cryptoproject Xpose Protocol (ANP / ANP)

'Adviseurs'

Het programma van presentator Tim Hofman besteedde de afgelopen periode in samenwerking met BNR en het FD aandacht aan het dubieuze cryptoproject dat niet meer in leven is. Duizenden jongeren zijn de dupe geweest van de cryptotoken. In mei 2021 werd het project leven in geblazen. Door grote promoties steeg de totale marktwaarde van het project naar ruim 125 miljoen dollar. Dat gebeurde mede dankzij het 'adviseurschap' van bekende namen, zoals multimiljonair Vasco Rouw, Ralph de Geus (mede-eigenaar van voetbalplatform 433 en modemerk BALR) en voormalig Ajax-directeur Marc Overmars, die tegenwoordig directeur is van de Belgische voetbalclub Royal Antwerp.

Lees ook | Omroep PowNed wil NFT's verkopen; Toezichthouder weet van niks

Red flags

In een korte periode daalde de waarde van het cryptobedrijf ineens gigantisch. Uit onderzoek van het FD waren daarbij verschillende verdachte transacties te zien, waarbij mensen met mogelijke voorkennis grote winsten hebben gepakt. Eerder was al duidelijk dat er veel 'red flags' te zien waren bij het cryptobedrijf. Zo wilden de oprichters anoniem blijven, was er geen white paper en was er nooit een gebruiksnut voor de cryptomunt, schreef BNR in de beginfase van het project. Uit onderzoek van BNR bleek ook dat Vasco Rouw, die samen met rapper Boef The Millionaires Club heeft opgericht, degene was die de leiding over het project had in de beginfase.

Meer weten over de cryptoscam Xpose Protocol? Check dan de afleveringen die BOOS maakte, en de vierdelige podcastserie die BNR eraan wijdde.

Gerelateerde artikelen