Juridisch13 apr '22 09:23Aangepast op 13 apr '22 13:14

Oligarch Kesajev heeft één miljard gestald in Nederland

Auteur: BNR Webredactie

De Russische oligarch en sigarettentycoon Igor Kesajev heeft naar schatting 1 miljard euro van zijn vermogen geparkeerd in Nederlandse bv's. Hij belandde vorige week op de Europese sanctielijst. Kesajev, die ook wapens produceert voor het Russische leger, is mogelijk prooi in de jacht op ‘fout’ Russisch geld. Dat meldt het FD. 'Het is een kleurrijk figuur', zegt FD-journalist Sonny Motké.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog

Sigaretten en wapens

Kesajev is oprichter en - in elk geval tot voor kort - grootaandeelhouder van het in Den Haag gevestigde miljardenbedrijf Megapolis. Megapolis is volgens Motké een grote importeur van alcohol, spijzen en sigaretten, maar de oprichter ervan staat ook bekend als grootaandeelhouder van een wapenfabriek die onder meer raketwerpers en zwaardere machinegeweren levert aan het Russische leger. Wat hem sinds vorige een plekje op de Europese sanctielijst opleverde.

Lees terug | Sanctie-expert: aanstelling Blok komt te laat voor handhaving

Er wordt volgens Motké vermoed dat Kesajev banden heeft met de Russische veiligheidsdienst, en hij heeft vrienden in Hollywood. De acteur Steven Seagal, bekend van actiefilms, maakte ooit reclame voor de wapens die zijn fabriek produceert.

Lees terug | Hoekstra wekt ergernis in Kamer bij debat Oekraïne

Luxe jachten liggen bij een bouwer van luxe jachten aan de kade
Luxe jachten liggen bij een bouwer van luxe jachten aan de kade (ANP / Robin Utrecht)

Half miljard

Nederland bevroor tot nu toe ruim een half miljard euro aan Russische tegoeden en af en toe wordt er een schip aan de ketting gelegd, maar voor het overige lijkt het niet te vlotten met de inbeslagnames van vermogens. Volgens Motké is het moeilijk om die sancties snel en tijdig te implementeren en zijn er veel regels: wat valt wanneer waaronder?

Lees hier het artikel in het FD

'In dit geval bijvoorbeeld is het de vraag in welke vennootschap hij nog steeds een meerderheidsbelang heeft.' Het FD benaderde een Nederlandse bestuurder van de drie bv's: de oligarch heeft in één ervan geen controlerend belang meer, maar het meeste vermogen zit in de andere bv's en daarover wordt die vraag niet beantwoord. 'Dat blijft onduidelijk', zegt Motké.

Lees terug | 80 miljard aan Russische tegoeden in Nederland

Oud-minister Stef Blok coördineert sinds vorige week de Russische sancties. Of hij deze Rus al in het vizier heeft is onduidelijk - op individuele gevallen wordt niet ingegaan. De FD-journalisten hebben zijn naam gemeld, 'dus ze zijn ermee bekend. Of ze gaan ingrijpen is de vraag.' Ook is het de vraag of de toezichthouder deze bv's in het vizier heeft, temeer daar er geen trustkantoor aan verbonden is.

Lees terug | 'Capaciteitsproblemen belemmeren jacht Nederland op geld oligarchen'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen