Juridisch11 mei '22 05:44

Coolblue doet aangifte tegen Sywert van Lienden en compagnons

Auteur: BNR Webredactie

Het Nederlandse e-commercie bedrijf Coolblue heeft dinsdag aangifte gedaan van oplichting tegen Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel. Het bedrijf zegt te zijn voorgelogen door de drie mannen. Coolblue is van plan een schadevergoeding te vragen van bijna een half miljoen euro, schrijft de Volkskrant.

Na uitzendconcern Randstad is Coolblue het tweede bedrijf dat aangifte doet in de zogenoemde mondkapjesaffaire. Volgens advocaat Sabine Pijl, die Coolblue bijstaat, werkte het bedrijf belangeloos mee aan Hulptroepen Alliantie, omdat steeds werd verzekerd dat het om een non-profitinitiatief ging voor de zorg. 'Dat was ook een strikte voorwaarde van het bedrijf', aldus Pijl. 'Als Coolblue had geweten dat de heren ook commercieel handelden, was de samenwerking nooit tot stand gekomen.' Het bedrijf hielp onder meer mee bij de bouw van de webshop en de orderverwerking.

Sywert van Lienden
Sywert van Lienden (ANP / Robin Utrecht)

Beslaglegging

Eind april liet het Openbaar Ministerie al beslag leggen op de bankrekeningen van Van Lienden en de rest van het bestuur van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Bij elkaar was daarmee een bedrag van ruim 11,5 miljoen euro bevroren.

Lees ook | De Jonge: Kamer moest eerder weten van mijn contact met Sywert

Strafrechtelijk onderzoek

Het beslag leggen op de bankrekeningen is onderdeel van het strafrechtelijk onderzoek. In februari maakte het OM bekend dat het een onderzoek was gestart naar, onder meer, (ex-)bestuurders van SHA, onder wie Sywert van Lienden. Aanleiding voor het onderzoek was de aangifte die Randstad eind december 2021 deed. Het uitzendconcern stelde personeel aan Hulptroepen Alliantie beschikbaar, omdat werd gedacht dat het ging om liefdadigheid.

Lees ook | OM legt beslag op miljoenen van hoofdrolspelers mondkapjesaffaire

Later bleek dat Van Lienden en de andere (voormalig) bestuurders een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes. Hierdoor zou hij samen met de andere oprichters miljoenen hebben verdiend aan de mondkapjesdeal die zij sloten met het ministerie van Volksgezondheid.

Gerelateerde artikelen