Juridisch20 mei '22 11:26

Hoge Raad: fiscus niet verplicht tot vergoeden alle spaarders

Auteur: BNR Webredactie

Het kabinet hoeft niet alle spaarders die last hadden van de spaartaks te compenseren. De uitspraak volgt op een eerder oordeel van de Hoge Raad. Daarin werd vastgesteld dat de manier van vermogensrendementsheffing, zoals de spaartaks officieel heet, niet door de beugel kan en zelfs in strijd is met het Europese mensenrechtenverdrag. De Hoge Raad oordeelt nu dat de fiscus niet verplicht is om alle spaarders die gebukt gingen onder de spaartaks te compenseren.

Image

Al jaren maakten spaarders bezwaar tegen de spaartaks, maar in december kregen de spaarders voor het eerst gelijk bij de Hoge Raad, die oordeelde dat de groep spaarders 'rechtsherstel' moet krijgen door compensatie. De spaartaks wordt oneerlijk gevonden omdat belasting werd geheven op basis van fictieve, oftewel verzonnen rendementen. Dit terwijl mensen weinig aan hun spaargeld verdienen omdat de spaarrente al jaren erg laag is. Spaarders betalen dus belasting over rendement dat ze nooit hebben behaald.

Lees ook | Kabinet wil mogelijk geld uit groeifonds gebruiken om begrotingsgat te dichten

Kostenpost van miljarden euro's

Het kabinet ging er al vanuit dat alleen de 60.000 spaarders die bezwaar maakten, recht hebben op compensatie. Zij krijgen de taks over de jaren 2017 tot 2020 automatisch teruggestort, wat in totaal 2,8 miljard euro gaat kosten. Voor alle andere spaarders is nog geen compensatie ingepland. Daarvoor wachtte het kabinet deze uitspraak van de Hoge Raad af. Of het kabinet nu toch de andere spaarders gaat compenseren, ondanks de uitspraak van de Hoge Raad, is niet duidelijk.

De uitspraak zal binnen het kabinet als een meevaller gezien worden. Het kabinet hield namelijk rekening met een grotere kostenpost, waardoor er een enorm begrotingsgat zou zijn ontstaan. Toch blijft er nog steeds een groot gapend gat in de Voorjaarsnota staan. Dat wil het kabinet opvullen door minder geld aan verschillende fondsen uit te geven, zoals het Klimaatfonds en het Groeifonds


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen