Juridisch20 mei '22 17:01

CNV stelt Staat aansprakelijk voor long Covid bij zorgmedewerkers

Auteur: ANP

De Nederlandse staat is verantwoordelijk en aansprakelijk voor zorgmedewerkers die langdurige Covid hebben opgelopen, stelt vakbond CNV. De overheid moet deze mensen daarom financiële compensatie bieden. Doet zij dat niet, dan gaat de vakbond naar de rechter, kondigt CNV Zorg & Welzijn aan.

Lees ook | Verdachte gevallen apenpokkenvirus in Nederland; Spoedvergadering WHO

Volgens CNV heeft de Staat zeker in de eerste golf van de coronapandemie de zorgmedewerkers niet goed beschermd tegen Covid-19. Destijds gold het advies om thuis te blijven, tenzij je bijvoorbeeld in de zorg werkte. Bovendien was het volgens de richtlijnen in veel gevallen niet noodzakelijk om een mondkapje te dragen in de zorg.

Twee jaar ziek

Zorgpersoneel dat in de eerste golf het coronavirus opliep en nu nog steeds thuiszit met langdurige Covid, is inmiddels ongeveer twee jaar ziek. Na deze twee jaar mag de werkgever de medewerker ontslaan. De overheid heeft financiële middelen beschikbaar gesteld om ervoor te zorgen dat werkgevers voor de helft gecompenseerd worden en daardoor hun zorgmedewerker een half jaar langer in dienst kunnen houden. De medewerker krijgt dan nog 70 procent van zijn salaris. Bovendien kan de zorgmedewerker met langdurige Covid uiteindelijk alsnog ontslagen worden.

Lees ook | Marion Koopmans over apenpokken: 'Er zijn behandelmethodes'

CNV zegt naar de rechter te gaan, zodat die zich op 'korte termijn' kan uitspreken over het handelen van de Staat, tenzij de overheid compensatie regelt voor zorgmedewerkers. De Staat heeft tot 3 juni om te reageren op de brief. 'Het is niet alleen in het belang van de getroffen zorgmedewerkers dat dit snel en afdoende wordt opgelost', zegt Gaby Perin-Gopie, voorzitter CNV Zorg & Welzijn. 'We zijn namelijk nog niet van corona af. We moeten zorgen voor goede bescherming en voor een vangnet als mensen toch ziek worden.'

(Mufid Majnun / Unsplash)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen