
Algoritmes dringen steeds verder door in de maatschappij. Het gaat om software die zelfstandig beslissingen neemt over bijvoorbeeld hypotheek- of belastingaanvragen. Politici maken zich zorgen over het controleren van deze software, die ook een rol speelde in de toeslagenaffaire.
Het begin dit jaar aangetreden kabinet wil het toezicht versterken en onderbrengen bij de AP. Volgend jaar zal de privacytoezichthouder daar 1 miljoen euro voor krijgen, een bedrag dat oploopt naar 3,6 miljoen euro vanaf 2026.
Lees ook | Oud-toezichthouder: 'Heel erg als dit wetsontwerp wordt aangenomen'
De kritiek op dat besluit zwelt aan. Prins deelde haar bedenkingen afgelopen woensdag met de Tweede Kamer. Ze kreeg vorige week bijval van Lokke Moerel, hoogleraar ICT-recht en advocaat bij Morrison & Foerster. Andere experts uitten eerder tegenover NU.nl ook al bezwaren tegen het kabinetsplan. "We passen algoritmes overal toe, van het aansturen van sluizen tot het verlenen van zorg", zegt Prins. "Heel veel van die toepassingen hebben niets met privacy te maken. De vraag is waarom het dan bij de AP thuishoort. Wat gaat de AP doen met algoritmes die niet over privacy gaan?"