Juridisch31 mei '22 16:39

Eurojust trapt af met vervolging Russische oorlogsmisdadigers

Auteur: Mark van Harreveld

Het Internationaal Strafhof in Den Haag gaat samen met juristen uit zes landen gecoördineerd Russische oorlogsmisdadigers opsporen. Het gaat om 15.000 oorlogsmisdaden, volgens Oekraïne komen daar dagelijks 300 bij. De onderzoeken en juridische inspanningen worden gecoördineerd door het European Union Agency for Criminal Justice Cooperation, Eurojust. 'We hebben dit ontzettend snel opgezet', zegt woordvoerder Ton van Lierop van Eurojust.

Iryna Venediktova (procureur-generaal Oekraïne) tijdens een persconferentie van Eurojust en het Internationaal Strafhof (ICC) over het onderzoek naar vermeende ernstige internationale misdrijven die gepleegd zijn in Oekraïne.
Iryna Venediktova (procureur-generaal Oekraïne) tijdens een persconferentie van Eurojust en het Internationaal Strafhof (ICC) over het onderzoek naar vermeende ernstige internationale misdrijven die gepleegd zijn in Oekraïne. (ANP / Ramon van Flymen)

'Het juridische front is geopend', citeert verslaggever Martijn de Rijk de Oekraïense hoofdofficier van Justitie die ook in het 'Joint Investigation Team' zit. 'Zij had flink wat nieuwe zaken te melden. Vijftienduizend oorlogsmisdaden, waarvan zeshonderd verdachten op korrel en tachtig concrete vervolgingen die zij inzette'. In Kiev wordt een speciaal bureau geopend voor deze juridische instellingen - de hele regio met uitzondering van Belarus zit in dat Joint Investigation Team, en er moet veel gecoördineerd en gedeeld worden.

Volg de ontwikkelingen in Oekraïne hier in ons liveblog

Snelheid

Voorzitter Ladislav Hamran van Eurojust vatte het volgens De Rijk adequaat samen: 'never in history of human conflict has international law reacted so quickly'. De oorlog is nog gaande en nu al wordt er juridisch ingegrepen. 'We hebben dit ontzettend snel opgezet', zegt woordvoerder Ton van Lierop van Eurojust. 'Zes dagen nadat Oekraïne was binnengevallen werd al over gesproken, drie weken later was het formeel opgezet. We hebben er enorme vaart achter gezet.'

Van Lierop legt uit dat coördinatie noodzakelijk is, bijvoorbeeld om te voorkomen dat getuigen en slachtoffers twee keer over dezelfde gebeurtenis gehoord worden. 'Het kan pijnlijk zijn om dat dubbel te te doen.'

Lees ook | Oekraïense rechtbank veroordeelt Russische soldaat tot levenslang


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen