Juridisch7 jun '22 06:07Aangepast op 7 jun '22 14:43

Start proces verdachten moord Peter R. de Vries

Auteurs: ANP en Joëlle Baelde

De rechtbank in Amsterdam begint dinsdag aan het strafproces tegen de twee verdachten van de moord op Peter R. de Vries. De bekende misdaadverslaggever werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in hartje Amsterdam en bezweek negen dagen later aan zijn verwondingen. Nog geen uur na de aanslag reed de politie de twee verdachten, Kamil E. en Delano G., klem bij een afrit op de A4.

Peter R. de Vries komt aan bij de bunker, voorafgaand aan de eerste inleidende zitting in het Marengo-proces.
Peter R. de Vries komt aan bij de bunker, voorafgaand aan de eerste inleidende zitting in het Marengo-proces. (ANP / Robin van Lonkhuijsen)

Lees terug | Peter R. de Vries overleden

Twee verdachten

Het Openbaar Ministerie meent een ronde zaak te hebben tegen het duo. In de auto werd onder meer het moordwapen (een omgebouwd alarmpistool) gevonden, en een patroonhouder met daarop DNA van Rotterdammer G. (22), de vermoedelijke schutter. Ook is in de auto een smartphone aangetroffen, waarop uiterst grof geformuleerde berichten stonden over de moord. Er werd gecommuniceerd met een tot nu toe niet bij naam genoemde persoon die het tweetal zou hebben aangestuurd. Naar zijn rol doet de recherche nog onderzoek.

Kamil E. (36) uit Maurik heeft volgens justitie voorverkenningen uitgevoerd in de omgeving van de aanslag. De Vries werd vorig jaar van dichtbij neergeschoten toen hij na een uitzending van RTL Boulevard van de studio naar zijn auto liep. De moord leidde tot een landelijke schokgolf en was internationaal nieuws.

Lees terug | Journalisten en media rouwen om Peter R. de Vries

Strafeisen

Dinsdag bespreekt de rechtbank het dossier en komen nabestaanden van De Vries aan het woord. Volgens de huidige planning komt het OM dinsdag ook met de strafeisen. Op 15 juni, de tweede dag van het proces, staan onder andere de pleidooien van de advocaten van de verdachten op het programma. Strafrechtadvocaat Richard van der Weide vindt twee dagen weinig. ‘Ik had verwacht dat ze hier een week voor zouden uittrekken. Als je kijkt naar de omvang van het dossier, vind ik het vrij beperkt qua duur.’

Ridouan Taghi

Justitie gaat ervan uit dat de moord op De Vries verband houdt met zijn rol als adviseur en vertrouwensman van Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces Marengo, rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. ‘Delano G., de vermoedelijke schutter, wordt gezien als een kopstuk van de organisatie rond Taghi’, legt Van der Weide uit. 'G. is ook gelinkt aan het 26Koper onderzoek. In dit onderzoek is Jaouad W. veroordeeld tot 30 jaar door het Gerechtshof. En Jaouad W. is een neef van G.’

In 2018 werd Nabil B.'s broer Reduan doodgeschoten, in 2019 zijn advocaat Derk Wiersum. Het onderzoek naar de opdrachtgevers van deze moorden is nog in volle gang. De uitvoerders zijn gepakt en berecht. De zaak-Wiersum loopt nog in hoger beroep.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen