Juridisch14 jun '22 08:02Aangepast op 16 sep '22 15:37

Van Lienden en zakenpartners nu ook verdacht van witwassen

Auteur: BNR Webredactie

Sywert van Lienden en zijn zakenpartners van de stichting Hulptroepen Alliantie Bernd Damme en Camille van Gestel worden door het Openbaar Ministerie nu ook verdacht van witwassen. Eerder werden zij al verdacht van oplichting en verduistering. Op 24 mei heeft het Openbaar Ministerie besloten het strafdossier uit te breiden met witwasserij. Dat meldt NRC dinsdagochtend.

Sywert van Lienden.
Sywert van Lienden. (ANP / Robin Utrecht)

Van Lienden en kompanen verdienden tijdens de coronacrisis miljoenen met de verkoop van mondkapjes aan de overheid. Van Lienden zei dit zonder winstoogmerk te doen, maar later bleek dat hij en de andere (voormalig) bestuurders een besloten vennootschap hadden opgericht die werd gebruikt bij de inkoop en verkoop van mondkapjes.

Lees alles over het Deloitte-rapport over de mondkapjesdeal in ons liveblog.

20 miljoen euro

Bij de verkoop van hun mondkapjes beweerde het drietal 'om niet' te werken, maar via hun commerciële bv Relief Goods Alliance maakten ze toch winst. Onder meer hun grootste deal, van 40 miljoen mondkapjes voor het ministerie van Volksgezondheid, voerden ze via de bv uit. Daar hielden ze meer dan 20 miljoen euro aan over. Omdat het geld mogelijk voortkwam uit een misdrijf, staat het mogelijk gelijk aan witwassen. In een reactie ontkent Van Lienden de verdenking uitgebreid. Zijn twee partners gaven geen commentaar.

Lees ook | OM legt beslag op miljoenen van hoofdrolspelers mondkapjesaffaire

Vandaag verdedigen Van Lienden en Damme zich in de rechtbank van Amsterdam in een andere zaak, waarin wordt bepaald of het duo ontslagen moet worden als bestuurder van de Stichting Hulptroepen Alliantie. Eerder werden de twee al geschorst.

Strafrechtelijk onderzoek

Naast deze civiele procedure loopt er een strafrechtelijk onderzoek. Aanleiding hiervoor is de aangifte die Randstad eind december 2021 deed. Het uitzendconcern stelde personeel aan SHA beschikbaar omdat werd gedacht dat het ging om liefdadigheid. In maart zaten van Lienden en twee mede-oprichters van SHA een aantal dagen vast voor verhoor over de mondkapjesdeal. Het OM heeft eind april voor een totaalbedrag van ruim 11,5 miljoen euro beslag gelegd op de Nederlandse bankrekeningen van de hoofdrolspelers in de mondkapjesaffaire.

Lees ook | Coolblue doet aangifte tegen Sywert van Lienden en compagnons


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen