Juridisch28 jun '22 13:59

Levenslang geëist tegen Taghi in Marengo-proces

Auteur: BNR Webredactie

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen Ridouan Taghi. Volgens het OM is de 44-jarige Taghi onder meer verantwoordelijk voor zes moorden en vier pogingen daartoe.

'Hij stond aan het hoofd van een organisatie die zich toelegde op het plegen van moorden', aldus de officier van justitie. 'Hij was degene die alle beslissingen nam.' Ook vier medeverdachten hoorden levenslang eisen. Het gaat daarbij om de broers Mao en Mario R., Mohamed R. en Achraf B. Zij waren volgens het OM betrokken bij meerdere moorden dan wel pogingen daartoe of zaten hoog in organisatie van Taghi.

Bij de gerechtsbunker in Amsterdam is een enorme beveiligingsmacht aanwezig om de veiligheid bij de rechtszaak tegen Taghi te beveiligen.
Bij de gerechtsbunker in Amsterdam is een enorme beveiligingsmacht aanwezig om de veiligheid bij de rechtszaak tegen Taghi te beveiligen. (ANP / ANP)

Over Taghi zei de officier van justitie: 'Alle lijnen van de verschillende moorden komen bij hem samen. Hij neemt alle beslissingen en die gaan over leven en dood. Taghi heeft een spoor van verwoesting en verdriet achtergelaten en totale controle en terreur uitgeoefend.' Volgens justitie was hij daarbij 'bijzonder volhardend - eenmaal op een dodenlijst, dan komt iemand daar niet meer van af.' De overigen strafeisen varieerden van bijna zes jaar tot ruim 26 jaar.

'Onbetwistbare leider'

Taghi is de onbetwistbare leider van de bende, zo zette het OM eerder uiteen in het requisitoir waar met inbegrip van dinsdag in totaal negen dagen voor zijn uitgetrokken. Het requisitoir beslaat in totaal 800 pagina's.

Het monsterproces begon in maart 2018 met een eerste inleidende zitting. Toen maakte justitie bekend dat het over een kroongetuige beschikt. Spijtoptant Nabil B. zou tot de veronderstelde bende van Taghi hebben behoord en legde een reeks verklaringen tegen zijn voormalige handlangers af, in ruil voor strafvermindering.

Broer kroongetuige doodgeschoten

Nog geen week na de zitting in maart 2018 werd B.'s broer Reduan doodgeschoten. In september 2019 volgde de moord op B.’s advocaat Derk Wiersum. In juli vorig jaar werd Peter R. de Vries doodgeschoten. Hij trad op als adviseur en vertrouwensman van de kroongetuige. Deze drie moorden maken overigens geen deel uit van het Marengoproces.

Taghi is de onbetwistbare leider van de bende, zette het OM uiteen in het requisitoir waar met inbegrip van dinsdag in totaal negen dagen voor zijn uitgetrokken. Het requisitoir beslaat in totaal 800 pagina's.

Uitspraak

Het monsterproces begon in maart 2018 met een eerste inleidende zitting. Toen maakte justitie bekend dat het over een kroongetuige beschikt. Spijtoptant Nabil B. zou tot de veronderstelde bende van Taghi hebben behoord en legde een reeks verklaringen tegen zijn voormalige handlangers af, in ruil voor strafvermindering.

Nu het OM een eis heeft uitgesproken is het de beurs aan de advocaten van de verdachten voor hun pleidooien. Dat zal pas later dit jaar, tussen september en december plaatsvinden. Wanneer er uitspraak wordt gedaan, is nog onduidelijk. De rechtbank houdt rekening met medio volgend jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen