Juridisch30 jun '22 13:36Aangepast op 30 jun '22 14:01

Aanslagpleger van Parijs krijgt levenslang

Auteur: BNR Webredactie

De enige dader van de radicaal islamitische aanslagen in en bij Parijs in november 2015 die levend is opgepakt, Salah Abdeslam, is door een Franse rechtbank tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Hij wordt beschouwd als mededader en kan nooit meer vrijkomen. De straf van levenslang zonder kans op vervroegde vrijlating wordt in Frankrijk zelden opgelegd en 'is nog maar een paar keer uitgedeeld in de afgelopen decennia', zegt Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma.

In het Bataclan-theater openden drie terroristen het vuur op concertgangers. Hierbij kwamen 90 mensen om het leven.
In het Bataclan-theater openden drie terroristen het vuur op concertgangers. Hierbij kwamen 90 mensen om het leven. (ANP / EPA)

Lees ook | Dit waren de aanslagen in Parijs

‘Abdeslam heeft gisteren levenslang gekregen, maar hij heeft niets gezegd. Van zijn gezicht was ook niets af te lezen’, zegt Bijlsma. Volgens Bijlsma kan de aanslagpleger nog in beroep gaan. ‘Dit was nog maar de eerste aanleg. Er zijn zeker mogelijkheden. Iedereen gaat er wel vanuit dat hij in beroep gaat en dat er een tweede proces komt. Maar dat zal waarschijnlijk pas eind volgend jaar zijn en niet zo lang duren als dit proces.’

Bataclan

De terroristen brachten ruim 130 mensen in theater Bataclan, bij het stadion Stade de France en diverse horecazaken om het leven. Meer dan vierhonderd mensen raakten gewond. De aanslagen werden opgeëist door Islamitische Staat. Alleen Abdeslam vluchtte. Eerder werd gezegd dat zijn bomvest niet werkte, maar Abdeslam verklaarde in de rechtszaal dat hij zich had bedacht. Pas toen hij de mensen om zich heen zag in het café waar hij zijn bomgordel had moeten laten afgaan, zou hij besloten hebben het niet te doen. Abdeslam bood ook zijn excuses aan voor 'alle slachtoffers'.

Maar excuses of niet, de gevolgen van de aanslag zijn volgens Bijlsma nog altijd voelbaar in Frankrijk. ‘Er is nog steeds terreurdreiging en heel veel alertheid. Er lopen veel militairen op straat met automatische geweren. En de deuren van onze crèches zitten ook flink op slot.’

Salah Abdeslam

De 32-jarige in België uit Noord-Marokkaanse ouders geboren Fransman Abdeslam werd in maart 2016 in de Brusselse gemeente Molenbeek gearresteerd, niet ver van zijn geboorteplek. Het was drie dagen na een schietpartij in Brussel waar hij bij betrokken was. Daar heeft hij twintig jaar cel in België voor gekregen.

Behalve Abdeslam stonden negentien mensen terecht voor betrokkenheid bij de aanslagen van 2015. Zij zouden onder meer de aanslagen hebben voorbereid of hebben geholpen met bijvoorbeeld het bieden van onderdak of het leveren van wapens. Een van hen werd niet schuldig bevonden aan terroristische samenzwering. Zes van de negentien werden bij verstek veroordeeld. De straffen liepen op van twee jaar tot levenslang, maar wel met kans op vervroegde vrijlating.

Monsterproces

Het monsterproces heeft bijna tien maanden geduurd. Tijdens het proces is ook ex-president François Hollande als getuige verschenen, een unicum in de geschiedenis van het hof van cassatie.

Gerelateerde artikelen