Juridisch13 jul '22 20:26

Techjurist: 'Musk staat 1-0 achter tegen Twitter'

Auteur: BNR Webredactie

Twitter staat in het voordeel in de zaak tegenover miljardair Elon Musk, die het sociale medium wilde opkopen, denkt techjurist Menno Weij. 'Musk staat wel degelijk met 1-0 achter, is mijn inschatting.' Weij verwijst daarbij vooral naar Musks belangrijkste argument over de zogeheten 'spambots', waarover Twitter niet eerlijk gecommuniceerd zou hebben, zo stelt Musk. Het bedrijf wil dat de rechter Musk dwingt alsnog tot de overname over te gaan voor de afgesproken 54,20 dollar per aandeel.

Twitter staat in het voordeel in de zaak tegenover miljardair Elon Musk, die het sociale medium wilde opkopen, denkt techjurist Menno Weij.
Twitter staat in het voordeel in de zaak tegenover miljardair Elon Musk, die het sociale medium wilde opkopen, denkt techjurist Menno Weij. (ANP / Robin Utrecht)

Musk heeft de deal van ruim 44 miljard dollar van tafel geveegd, omdat Twitter stelt dat vijf procent van de gebruikers spambots zijn. Musk gelooft daar weinig van en denkt dat het er veel meer zijn, waardoor de waarde van het bedrijf mogelijk lager uitvalt. Maar in het contract dat Musk met Twitter heeft opgesteld staat geen bepaling die het over 'spambots' heeft, of over transparantie ervan. 'Musk moet het dus hebben van algemene kapstokjes in het contract. In Nederland spelen omstandigheden een grote rol bij de uitleg van de overeenkomst, in Amerika absoluut niet. Je moet daar heel gericht in de letter van het contract kijken. Je moet goed kijken naar de clausules, en die zijn heel algemeen. Dit is daarin niet meegenomen', zo ziet Weij.

Podcast | Musk staat juridisch 1-0 achter tegen Twitter

'Musk staat wel degelijk met 1-0 achter, is mijn beperkte Nederlandse inschatting', aldus Weij. Musk heeft misleiding omtrent de spambots als een van de drie redenen opgenoemd om deal te verscheuren. Ook zou er volgens Musk sprake zijn geweest van 'niet volledige informatie' en heeft Twitter mensen ontslagen en zijn mensen vertrokken, nadat de deal publiekelijk werd. 'Twitter zegt dat het allemaal klinkklare onzin is', vertelt Weij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen