Juridisch14 jul '22 19:05

Omwonenden Schiphol klagen overheid aan: 'Deze overheid is er meer voor bedrijven'

Auteur: BNR Webredactie

Omwonenden van Schiphol slepen de Staat voor de rechter. De geluidsoverlast waar zij in zitten moet veel zwaarder gaat tellen bij besluiten over de luchthaven. De regering heeft al wel aangekondigd dat het aantal vluchten met 60 duizend per jaar zal afnemen. Maar dat is niet meer dan een begin, zegt Jan Boomhouwer van de stichting Recht op Bescherming tegen Vliegtuighinder bij de BNR-podcast De Nieuwsdag. Hij spant dan ook de rechtszaak aan.

Ongeveer 3000 medestanders en donateurs hebben zich aangesloten bij de rechtszaak. Volgens de stichting worden meer dan 200.000 mensen dagelijks gehinderd door het vliegtuiglawaai, 23.000 zouden er in hun slaap door worden gestoord.

Omwonenden van Schiphol slepen de Staat voor de rechter. De geluidsoverlast waar zij in zitten moet veel zwaarder gaat tellen bij besluiten over de luchthaven.
Omwonenden van Schiphol slepen de Staat voor de rechter. De geluidsoverlast waar zij in zitten moet veel zwaarder gaat tellen bij besluiten over de luchthaven. (Pyotr Void)

Het vliegtuiglawaai is veel luider dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) toelaatbaar vindt, stelt de RBV. De WHO adviseert om de geluidsgrens voor vliegtuigen aan te houden van 45 dB-Lden binnen de Europese Unie. Dat houdt in dat het zogenoemde tijdgewogen jaargemiddelde geluidsniveau in de dag, avond en nacht op 45 decibel ligt.

'Deze overheid is er kennelijk net iets meer voor de bedrijven dan voor de burgers. Daar moet je op bedacht zijn. En dat is precies wat er in de omgeving van Schiphol ook gebeurt. De oren worden teveel gehangen naar de luchthaven en de sectorwensen, en te weinig naar de omwonenden', vindt Boomhouwer.

Abonneer

De Nieuwsdag verschijnt maandag tot en met donderdag rond 18:30 uur. Abonneer via je podcastplatform van voorkeur, of kijk op bnr.nl/denieuwsdag


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen