Juridisch18 jul '22 13:57Aangepast op 18 jul '22 16:36

Ministerie negeert uitspraak rechter voor 15.000 euro: 'obstructie 2.0'

Auteur: BNR Webredactie

Het ministerie van VWS stopt het juridisch verzet tegen een rechterlijke uitspraak om de communicatie over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden vrij te geven. Toch maakt het ministerie de stukken niet openbaar en kiest er liever voor om de dwangsommen à raison de 100 euro per dag te betalen. 'Dit is obstructie 2.0' zegt Wob-expert en juridisch adviseur Roger Vleugels.

Toenmalig vicepremier Hugo de Jonge staat de pers te woord na afloop van de ministerraad
Toenmalig vicepremier Hugo de Jonge staat de pers te woord na afloop van de ministerraad (ANP / ANP / Bart Maat)

Begin dit jaar oordeelde de rechter dat het ministerie van VWS de communicatie van voormalig minister Hugo de Jonge en andere ambtenaren openbaar moest maken via De Volkskrant. Het ministerie weigerde tot nu toe. Komende donderdag zou er weer een zitting zijn, maar het ministerie staakt de strijd nu. De Volkskrant had de stukken opgevraagd via de Wet openbaarheid van bestuur. Het ministerie had eerder van de Raad van State toestemming gekregen om documenten over de coronacrisis in delen openbaar te maken. De rechter vond dat het verzoek over de mondkapjesdeal via de normale regels moest worden afgehandeld, vanwege het journalistieke belang.

Het ministerie verzette zich tegen de uitspraak van de rechter omdat die te weinig rekening zou houden met de werkwijze op het ministerie. Eerder maakte het ministerie wel Whatsapp-berichten openbaar, daaruit bleek dat De Jonge de gesprekken over de mondkapjesdeal op gang bracht.

Bizar

Vleugels noemt het 'een hele bizarre tactiek'. 'Eerst doen ze wat ze op dat ministerie en vele andere ministeries doen: niet beslissen. Dan gaat de Volkskrant naar de rechter en die bepaalt dat er wel beslist moet worden en legt een dwangsom op. De normale gang van zaken is dan dat nog steeds enigszins gedraald wordt. Die dwangsom is 100 euro per dag en kan oplopen tot 15.000 euro, maar tegen de tijd dat het zo ver is wordt in de meeste gevallen wel beslist.'

Maar in dit geval niet: het ministerie besluit die rechtbankuitspraak gewoon niet uit te voeren en doet volgens Vleugels iets vrij bizars: ze gaan in verzet. 'Heel veel mensen kennen die procedure niet en ik heb hem in 30 jaar slechts drie keer voorbij zien komen. Het is heel exotisch'.

Lees ook | De Jonge biedt excuses aan, maar ontkent opnieuw betrokkenheid bij mondkapjesdeal

Kansloos

Vleugels noemt het 'een volkomen kansloze exercitie', maar het ministerie koopt er tijd mee. 'Dat wilden ze, ze rekken de boel, ze zijn over de 15.000 euro aan dwangsom heen. Intussen, omdat die verzetsprocedure liep, kun je als krant niet in hoger beroep of andere rechtsmiddelen inzetten voor een hogere dwangsom'.

'Ze hebben alles vooruitgeschoven, en de dag voordat die op zitting komt, trekken ze hem in. Wat ook al aangeeft dat het helemaal niet om die procedure ging, maar om de vertraging. Dit is een totale uitholling van de rechtsstaat, het is volkomen belachelijk'.

'Die appjes die vrijgegeven zijn zijn door andere ministeries vrijgegeven. Wat al aangeeft dat dit soort dingen gewoon openbaar horen te worden, maar op het ministerie kunnen ze rekenen. Ze hebben het zo uitgekiend dat het pas op zitting komt in het reces, dit is niks anders dan obstructie'.

In augustus wordt besloten of de stukken daadwerkelijk openbaar gemaakt worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen