Juridisch21 jul '22 10:50Aangepast op 21 jul '22 11:11

Van Lienden krijgt congé als bestuurder mondkapjesstichting

Auteurs: BNR Webredactie en Mark van Harreveld

Sywert van Lienden wordt ontslagen als bestuurder van Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA). Dat heeft de rechtbank in Amsterdam donderdag besloten. Het Openbaar Ministerie vroeg om zijn ontslag, Justitie verdenkt hem ervan hij klanten vanuit de mondkapjesstichting, waarvan hij zei dat deze zonder winstoogmerk werkte, doorgesluisd heeft naar een commerciële bv. Hiermee verdiende hij miljoenen.

Sywert van Lienden verlaat de rechtbank van Amsterdam
Sywert van Lienden verlaat de rechtbank van Amsterdam (ANP / ANP / Remko de Waal)

'Om niet'

Van Lienden mag, net als zijn eveneens ontslagen kompaan Bernd Damme, de komende vijf jaar geen bestuurder of commissaris van een stichting worden, meldt de rechtbank. Volgens de rechter handelde het tweetal 'in strijd met de statuten van de stichting (...) door een commerciële concurrent van hun eigen stichting op te richten'. Ook zegt de rechtbank dat de bestuurders, en Van Lienden in het bijzonder, naar buiten toe communiceerden zich belangeloos in te zetten voor de zorg. Illustratief daarvoor: het inmiddels klassiek geworden 'om niet'.

Lees ook | Van Lienden en zakenpartners nu ook verdacht van witwassen

Eigen schuld

Pas nadat de media berichtten over de commerciële bv die beiden uitbaatten, gaven de bestuurders daar meer duidelijkheid over. De rechtbank ging niet mee in hun verweer dat ze dit vanwege geheimhoudingsverplichtingen niet eerder konden doen. Volgens de rechtbank zijn 'door eigen toedoen Van Lienden en Damme hierdoor betrokken geraakt in een grote maatschappelijke controverse.'

Teleurstellend

Van Liendens advocaat Han Jahae noemt de uitspraak teleurstellend en zegt serieus na te denken over een hoger beroep. Jahae meent dat 80 procent van het verweer van de verdediging door de rechtbank 'buiten beschouwing' is gelaten. Evenmin heeft de rechtbank gewacht op het rapport van onderzoeksbureau Deloitte, dat de omstreden mondkapjesdeal onderzoekt. 'Ik ben ervan overtuigd dat de uitkomst dan anders was geweest', zegt Jahae.

Volgens Jahae bevat het vonnis 'feitelijke constateringen die niet juist zijn'. De raadsman merkt ook op dat Van Lienden en Damme eerder dit jaar al door de rechtbank geschorst waren zonder dat zij gehoord werden. Het OM noemt het besluit van de rechtbank een bevestiging 'van ons oordeel over deze zaak'. Een nieuw bestuur zal de aansprakelijkheid van het voormalige bestuur gaan onderzoeken. Justitie stelt dat het 'de werkzaamheden van de nieuwe bestuurders met belangstelling zal volgen'.

Lees ook | De Jonge biedt excuses aan, maar ontkent opnieuw betrokkenheid bij mondkapjesdeal

Voor wie het even kwijt was: Van Lienden en Damme werden in april in afwachting van een rechtszaak vanwege de omstreden mondkapjesdeal voorlopig uit het bestuur gezet. Het Openbaar Ministerie en zeven betrokkenen partijen hadden bij de rechter aangedrongen op hun ontslag.

De zakenpartners sloten de mondkapjesdeal in 2020 met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In ruil voor 40 miljoen mondkapjes ontvingen de zakenlui 100 miljoen euro belastinggeld. Met één van de grootste mondkapjesdeals in de coronacrisis, verdienden ze zo'n 20 miljoen euro. Overigens werd een deel van de mondmaskers door het RIVM afgekeurd, omdat ze grafeen bevatten. Geen van de kapjes is ooit gebruikt.

Lees ook | Peperduur onderzoek Sywert-deal wordt uitgesteld


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen