Juridisch11 aug '22 10:50Aangepast op 11 aug '22 13:25

'Advocaat Sanderink misbruikte rekening voor smaad'

Auteur: BNR Webredactie

De advocaat van Centric- en Strukton-eigenaar Gerard Sanderink ligt een vergrootglas. Raadsman Paul Acda zou via zijn derdengeldenrekening tienduizenden euro's hebben overgemaakt aan een stichting die Brigitte van Egten heeft zwartgemaakt. Van Egten, de ex van Sanderink, heeft daarom een tuchtklacht ingediend tegen de advocaat, zo meldt het FD. Het geld dat de advocaat overgemaakt heeft zou ook afkomstig zijn van Sanderink.

De stichting die het geld van de advocaat ontving, beheerde een website waarop allerlei artikelen geplaatst werden met complottheorieën en beschuldigingen richting Van Egten, die ook een tijd een zakelijke rol had in het miljardenimperium van Sanderink. Het geld voor de donaties zou mogelijk van Sanderink zelf komen, schrijft het FD. De zakenman beloofde 250.000 euro te doneren aan het bedrijf, daarvan zou 100.000 euro betaald zijn via de advocaat.

Het leven van multimiljonair Sanderink vind inmiddels grotendeels plaats in rechtszalen. Zo doet het OM onderzoek of er ingegrepen moet worden door de Ondernemingskamer.
Het leven van multimiljonair Sanderink vind inmiddels grotendeels plaats in rechtszalen. Zo doet het OM onderzoek of er ingegrepen moet worden door de Ondernemingskamer. (ANP / Freek van den Bergh)

FD-journalist Stijn van Gils geeft aan dat de informatie die de website verspreidde al eerder met de grond gelijk gemaakt is door de rechter. 'Sanderink heeft privémails openbaar gemaakt, waarvan de rechter al zei dat dat niet meer mocht. Ook had hij een rapport laten opstellen wat als onrechtmatig beoordeeld is door de rechtbank. Die informatie is doorgespeeld naar die website, die vervolgens ook gesponsord werd door hem. Dat gaat ver.'

Het FD maakte een podcastserie over de Sanderink-affaire. Die kan je hier beluisteren.

Vermoedt wordt dat Rian van Rijbroek, cybercharlatan die grote delen van het digitale leven van Sanderink controleert, betrokken is bij deze actie. 'In het verleden waren er al aanwijzingen dat zij met dit soort zaken te maken had. Vorige week is er toevallig nog een uitspraak geweest dat de rechter er vanuit gaat dat een hoop mails van Sanderink door Van Rijbroek geschreven zijn en er dus mede voor verantwoordelijk is', legt Van Gils uit.

Sanderinks tweede huis is de rechtbank

Het leven van multimiljonair Sanderink vindt inmiddels grotendeels plaats in rechtszalen. Zo doet het OM onderzoek of er ingegrepen moet worden door de Ondernemingskamer. Het zakenimperium van Sanderink dreigt daardoor meegesleept te worden in de bizarre strijd die er woedt tussen de oud-geliefdes. Recentelijk stapten een aantal topmensen van ict-bedrijf Centric om die reden op


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen