Juridisch8 sep '22 17:47Aangepast op 16 sep '22 15:35

Mondkapjesbedrijf Sywert van Lienden niet vervolgd

Auteur: BNR Webredactie

Het strafrechtelijk onderzoek naar fraudezaken bij de stichting en het bedrijf van Sywert van Lienden is geseponeerd door het Openbaar Ministerie (OM). Het onderzoek naar de drie voormalige bestuurders Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel gaat wel door.

Het OM meent dat er geen maatschappelijk belang is om de stichting en de bv te vervolgen, omdat het slechts een 'vehikel' was van de bestuurders. Bovendien heeft het nieuwe bestuur aangegeven 'schoon schip' te willen maken. Van Lienden en Damme zijn in juli ontslagen na een besluit van de rechtbank in Amsterdam, Van Gestel stapte eerder al op.

Lees alles over het Deloitte-rapport over de mondkapjesdeal in ons liveblog.

Jan-Hein Strop, onderzoeksjournalist bij Follow the Money en auteur van het boek Sywerts Miljoenen, geeft ook aan dat het vervolgen van stichtingen en bedrijven vooral gebeurt als de leidinggevenden onbekend zijn. 'In dit geval is het kristalhelder wie de leidinggevenden waren, daar is geen twijfel over.'

Het onderzoek naar de drie voormalige bestuurders Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel gaat wel door.
Het onderzoek naar de drie voormalige bestuurders Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel gaat wel door. (ANP / ANP)

'Signalen dat OM tot vervolging over gaat'

Het is niet zo dat Van Lienden en zijn compagnons nu opgelucht adem kunnen halen, stelt Strop. 'Zij blijven gewoon verdachten in het onderzoek. Voor hen verandert er feitelijk niks en moeten wachten tot het OM gaat zeggen of zij wel worden vervolgd. Alle signalen zijn er dat het OM dat gaat doen', volgens Strop.

Lees ook | VWS maakt stukken Sywert-deal niet openbaar

Van Lienden en de andere bestuurders richtten SHA op om medische hulpmiddelen, waaronder mondkapjes, te regelen voor klanten. Dit deden ze naar eigen zeggen zonder winstoogmerk. Justitie verdenkt het drietal echter ervan hun klanten te hebben doorgesluisd naar een heimelijk opgerichte commerciële bv, waarmee ze miljoenen euro's hebben verdiend. Een van de deals voor het leveren van mondkapjes was met het ministerie van Volksgezondheid. De voormalige bestuurders worden verdacht van oplichting, verduistering en witwassen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen