Juridisch15 sep '22 17:49Aangepast op 15 sep '22 20:48

Jumbo-topman Van Eerd zit nog vast vanwege witwasonderzoek

Auteur: BNR Webredactie

Het Openbaar Ministerie meldt dat nog acht van de negen verdachten in het witwasonderzoek vastzitten, waarbij ook een inval werd gedaan bij Jumbo-topman Frits van Eerd. Duidelijk is dat een 33-jarige man uit Assen is 'heengezonden', waardoor het vaststaat dat Van Eerd nog in de cel zit.

Het Openbaar Ministerie meldt dat nog acht van de negen verdachten in het witwasonderzoek vastzitten, waarbij ook een inval werd gedaan bij Jumbo-topman Frits van Eerd.
Het Openbaar Ministerie meldt dat nog acht van de negen verdachten in het witwasonderzoek vastzitten, waarbij ook een inval werd gedaan bij Jumbo-topman Frits van Eerd. (ANP / ANP)

Het FD meldde woensdag al dat Van Eerd één van de verdachten is en om die reden vastzit. Zowel het OM als Jumbo willen daar niks over kwijt. Wel laat Jumbo weten dat Van Eerd 'afwezig' is. 'In het kader van het onderzoek worden ook vragen gesteld aan Frits van Eerd. Gedurende zijn afwezigheid is de dagelijkse bedrijfsvoering van Jumbo gewaarborgd door het directieteam', schrijft Jumbo.

Jumbo stelde zelf ook dat het geen onderdeel uitmaakt van het onderzoek van het OM, maar dat het om een privézaak van Van Eerd gaat. De verdachten zitten in beperkingen, dat betekent dat ze met niemand anders dan hun advocaat contact mogen hebben.

Lees ook | Jumbo-topman Van Eerd zit vast vanwege witwasonderzoek

Meerdere media hebben gemeld dat er ook een inval is geweest bij het hoofdkantoor van Jumbo in Veghel. Volgens het AD zouden daar ook voertuigen in beslag zijn genomen.

Witwassen en btw-fraude

Een 58-jarige man uit de gemeente Aa en Hunze (Drenthe) is hoofdverdachte in de zaak. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het witwassen van grote hoeveelheden geld en goederen en btw-fraude. Volgens verschillende media gaat het om Theo E. uit Gasteren, bij wie ook een inval zou zijn gedaan. Hij zou actief zijn als teammanager binnen de motorracerij en in het verleden ploegleider zijn geweest van het door Van Eerd gesponsorde team Jumbo TvE MX.

Het witwassen gebeurde via onroerendgoedtransacties, autohandel, onverklaarbare contante stortingen en sponsorcontracten in de motorcross-sport, aldus het OM. Daarnaast is er een verdenking van btw-fraude in de autohandel. De hoofdverdachte wordt gezien als spin in het web. De medeverdachten wordt verweten dat zij in meer of mindere mate betrokken zijn geweest bij de fraude.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen