Juridisch16 sep '22 17:19Aangepast op 17 okt '22 15:36

Compagnon Sywert: 'rapport bevestigt ons verhaal'

Auteur: Julian Verbeek

In reactie op het mondkapjesdealrapport van Deloitte stelt Sywert van Liendens compagnon Camille van Gestel dat het rapport 'het verhaal dat wij altijd hebben verteld bevestigt.' De in opspraak geraakte zakenman stelt dat de overheid 'altijd wist met wie ze zaken deed'.

Vandaag kwam het lang verwachte rapport van Deloitte uit over de controversiele mondkapjesdeal.
Vandaag kwam het lang verwachte rapport van Deloitte uit over de controversiele mondkapjesdeal. (ANP / ANP)

Volgens van Gestel zou het driemanschap van Van Lienden zelf altijd hebben gestreden voor een non-profit-voorstel, maar de overheid zou hen geen ander keuze hebben gelaten dan de deal commercieel te exploiteren. Een topambtenaar zou hen hebben opgedragen het 'simpel te houden, zoals alle leveranciers'. 'Dat hebben wij geïnterpreteerd: doe het commercieel', zegt Van Gestel.

Lees ook | Rekensom: kans één op vier dat zorgpersoneel straks mondkapje van Sywert draagt

De conclusie van het rapport dat Sywert cum suis bewust voor verwarring zorgden en onjuiste voorstelling van zaken deden, noemt van Gestel 'onbegrijpelijk'. Van Gestel stelt dat er zowel op schrift als in gesprekken duidelijk zou zijn gemaakt bij de overheid hoe zij zaken zouden gaan doen, en dat de overheid dus 'wist met wie zaken werd gedaan'.

'Idiote en gênante uitspraken'

Van Gestel noemt het gesprek waar de Volkskrant de hand op heeft weten te leggen 'een onderling keukentafelgesprek dat is opgenomen door iemand'. Dit gesprek zou hebben plaatsgevonden, direct na een topambtenaar Van Lienden had gevraagd commercieel te gaan. Verderop in dit gesprek stelt Van Lienden onder andere dat de drie 'gillend rijk' gaan worden. Van Gestel noemt dit 'idiote en best wel gênante uitspraken'.

De gewraakte mondkaphandelaar zegt nog steeds in het duister te tasten over de grond van de aanklachten van het Openbaar Ministerie. 'Ik ben heel benieuwd wanneer we eindelijk te horen krijgen waar de verdenkingen nou echt op gebaseerd zijn. We hebben erom gevraagd maar er zijn nog geen stukken overlegd.'

Lees alles over het mondkapjesdealrapport in ons liveblog.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen