Juridisch12 okt '22 13:25

OM vervolgt NAM voor injecteren gasafval in bodem Groningen

Auteur: BNR Webredactie

Het Openbaar Ministerie gaat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) vervolgen. Het OM verdenkt de NAM van 'het injecteren van afvalstromen, afkomstig uit aardgaswinning, in de diepe ondergrond zonder vergunning', zo meldt het OM in een persbericht. Het afval afkomstig van de aardgaswinning op de Noordzee zou verwerkt en geïnjecteerd worden in lege gasvelden in de provincie Groningen.

Op basis van onderzoek meent het OM dat de NAM de regels voor het afvoeren van afval niet naleeft en daarmee in strijd met de verleende vergunningen handelt. 'Vooralsnog heeft het OM geen aanwijzingen dat deze manier van afval lozen gevaar oplevert voor mens en milieu of dat deze manier van handelen het risico op aardbevingen vergroot.'

Tekst gaat verder onder de tweet

Onmiddellijk stilgelegd

Volgens het OM is er al een aantal acties ondernomen. Zo is beslag gelegd op de administratie van de NAM en zijn er transportcontroles van het afval uitgevoerd. 'Een van deze transportcontroles leidde tot het onmiddellijk stilleggen van het lossen van afval in de haven van Delfzijl in het voorjaar van 2022', laat het OM weten.

Het is de bedoeling dat de strafzaak in 2023 wordt voorgelegd aan de rechter. De NAM zal de gelegenheid hebben om haar visie op de beschuldigingen te geven. Dit kan leiden tot nader onderzoek, schrijft het OM.

(ANP / Bram van de Biezen)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen