Juridisch25 okt '22 06:03

PostNL voor rechter wegens klacht over onderbetaling

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

PostNL verschijnt volgende week dinsdag voor de rechter in Den Haag voor een klacht over onderbetaling van zelfstandige pakketbezorgers. De Belangenvereniging voor Pakketdistributie (BVPD) stuurde hiervoor al in april vorig jaar een dagvaarding uit. De zaak liep vanwege corona vertraging op maar inmiddels is er een zittingsdatum, meldt de organisatie.

Kern van de zaak is het steeds harder moeten werken voor hetzelfde geld, aldus de brancheclub. De BVPD is de procedure begonnen via Pakket Post en Mailgroep Haarlemmermeer, het bedrijf van haar voorzitter Ruud Wassenaar.
Kern van de zaak is het steeds harder moeten werken voor hetzelfde geld, aldus de brancheclub. De BVPD is de procedure begonnen via Pakket Post en Mailgroep Haarlemmermeer, het bedrijf van haar voorzitter Ruud Wassenaar. (ANP / Robin Utrecht)

Kern van de zaak is het steeds harder moeten werken voor hetzelfde geld, aldus de brancheclub. De BVPD is de procedure begonnen via Pakket Post en Mailgroep Haarlemmermeer, het bedrijf van haar voorzitter Ruud Wassenaar. Hij reed vijftien jaar voor PostNL en zag het aantal te bezorgen pakketten door zijn bedrijf stijgen van 60.000 naar 340.000 stuks. Maar onder de streep zou hij daar veel te weinig aan hebben overgehouden. Zo kon Wassenaar zich in al die tijd naar eigen zeggen geen arbeidsongeschiktheidsverzekering of pensioen veroorloven.

Lees ook | 'Transportbedrijven moeten alert zijn'

Ondoorzichtig

Advocaat Danny Snijders wijst op de volgens hem volstrekt ondoorzichtige tariefmodellen van PostNL. Volgens hem kan op geen enkele wijze worden getoetst of de vergoedingen die PostNL biedt aan zelfstandige pakketbezorgers wel redelijk zijn. 'Hoe PostNL de tarieven opbouwt is volkomen ondoorzichtig.'

PostNL ziet dat anders en laat weten weten minimaal eens per jaar met ondernemers over routes, stops en tarieven te praten. 'Ons tariefmodel is zo ingericht dat er rekening wordt gehouden met de diverse kosten die een ondernemer heeft', aldus het bedrijf. Sinds maart dit jaar betaalt PostNL ondernemers bijvoorbeeld ook een tegemoetkoming voor de hogere brandstofkosten. 'Ons uitgangspunt is dat onze ondernemers een goede boterham moeten kunnen verdienen.'

Lees ook | PostNL waarschuwt voor hogere tarieven vanwege hoge inflatie


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen