Juridisch25 okt '22 10:05Aangepast op 2 nov '22 09:45

Beleggers willen opheldering ING over nieuwe betrokkenheid witwassen

Auteur: Jorn Lucas

Beleggersvereniging VEB heeft ING om opheldering gevraagd over een nieuwe strafzaak die loopt tegen dochteronderneming Payvision. Deze betalingsverwerker zou jarenlang te weinig hebben gedaan om verdachte transacties op te sporen. Justitie gaat onderzoek doen naar mogelijke betrokkenheid van ING.

Payvision zelf is niet meer actief, het onderzoek gaat over de periode voordat ING eigenaar werd van het bedrijf. Toch staat volgens Joost Smets van de VEB beleggers het zweet op de rug. 'Bankieren gaat om vertrouwen tussen banken, klanten en beleggers. Als dan blijkt dat via bankrekeningen criminele of frauduleuze praktijken hebben plaatsgevonden, dan is dat vertrouwen tanende. En, ING heeft hier een verleden mee.'

Lees ook | 'Overname Payvision wekte flinke verbazing in sector'

ING kreeg in 2018 een boete van 775 miljoen euro opgelegd vanwege ernstige nalatigheden bij het voorkomen van witwassen. Deze kwestie met Payvision draait voor VEB om de vraag of dit een nieuwe zaak is, of toch onderdeel is van de vorige kwestie. ING nam in 2018 een belang van 75 procent in Payvision en kocht de rest van de aandelen in 2019 en 2020. Het onderzoek zou gaan om zaken die van 2015 tot en met 2020 speelden. ING besloot eind vorig jaar Payvision te sluiten.

Lees ook| Kwartaalcijfers en rentebesluit Fed beheren beursweek

Beleggersvereniging VEB heeft ING om opheldering gevraagd over een nieuwe strafzaak die loopt tegen dochteronderneming Payvision. Deze betalingsverwerker zou jarenlang te weinig hebben gedaan om verdachte transacties op te sporen. Justitie gaat onderzoek doen naar mogelijke betrokkenheid van ING.
Beleggersvereniging VEB heeft ING om opheldering gevraagd over een nieuwe strafzaak die loopt tegen dochteronderneming Payvision. Deze betalingsverwerker zou jarenlang te weinig hebben gedaan om verdachte transacties op te sporen. Justitie gaat onderzoek doen naar mogelijke betrokkenheid van ING. (ANP / Venema Media)

Payvision, door de vorige top van het bedrijf gezien als een groeibriljant, bleek een groot aantal klanten te hebben die actief waren in de gok- en pornosector. 'ING zelf geeft steeds aan dat deze praktijken zich hebben afgespeeld voordat ze eigenaar werden, maar ook dan is het een probleem voor ING, want daar hadden ze onderzoek naar moeten doen', aldus Smets.

Lees ook | Witwasaffaire ING weer van stal

En dus wil VEB 'weten hoe het zit' en heeft daarom een brief naar de grootbank gestuurd. 'Hoe heb je je werk gedaan? Hoe heb je gekeken naar de klanten en welke risico's zijn er? Want beleggers willen niet nog een keer in een boetetraject zoals in 2018 terechtkomen. Dus we willen weten of hier lessen uit zijn getrokken en of alles goed is afgehecht.' Vooralsnog heeft de bank nog niet gereageerd op de brief van de beleggers. 'We hebben de brief vorige week gestuurd, we wachten nog een weekje.'

Lees ook | ING-dochter spil in Russische kapitaalvlucht

Lees ook| Na overtreding witwasregels mogelijk ook oplichting bij overname Payvision door ING


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen