Juridisch17 nov '22 15:45Aangepast op 17 nov '22 16:51

Drie MH17-verdachten veroordeeld tot levenslang, Poelatov vrijgesproken

Auteurs: Jorn Lucas en ANP

De rechtbank heeft donderdag drie verdachten in het omvangrijke MH17-proces veroordeeld tot levenslange celstraffen voor hun betrokkenheid bij het neerhalen van de vlucht op 17 juli 2014. Dit leidde tot de dood van alle 298 inzittenden. Het gaat om rebellenleider Igor Girkin (51), zijn rechterhand Sergej Doebinski (60) en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko (50). Oleg Poelatov (56) is vrijgesproken.

Volgens de rechtbank is bewezen dat het drietal een rol heeft gehad in het laten aanrukken of het afvoeren van de Buk-TELAR. Voor Poelatov geldt dat er 'geen aanwijzing' is voor zijn tussenkomst, ook staat niet vast dat hij het afvuren van de Buk-raket heeft kunnen voorkomen. De gevolgen van het neerhalen van het toestel zijn volgens de rechtbank 'zo ernstig' en de houding van de nu veroordeelde verdachten 'zo verwerpelijk' dat niet kan worden volstaan met een tijdelijke gevangenisstraf.

Allesvernietigend

Volgens de rechtbank had de raket die de vlucht neerhaalde had een 'allesvernietigende werking'. Het leven van de inzittenden werd 'van het een op het andere moment zonder waarschuwing op gruwelijke wijze beëindigd', aldus de rechtbank. Voor de vele nabestaanden is er 'een leven voor en een leven na de ramp'. De rechtbank wees de schadeclaims van de nabestaanden toe tot een totaalbedrag van 16 miljoen euro. Het vonnis leidde tot emoties bij aanwezigen in de rechtszaal.

'De rechtbank is anders aan het werk gegaan dan het Openbaar Ministerie', zegt verslaggever Martijn de Rijk, die de zaak heeft gevolgd. 'Het OM zei dat de verdachten deze daad in hecht verband hebben verricht. Als je samen iets bedenkt en uitvoert, dan ben je samen schuldig. De rechtbank heeft echter gekeken naar de individuele schuld, naar de vraag of er sprake is van medeplegen of functioneel medeplegen. En op basis daarvan zijn de straffen bepaald.'

Levenslang

Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist tegen het viertal. De verdachten hebben zich het hele proces niet in de rechtbank laten zien. Alleen Poelatov liet zich vertegenwoordigen door advocaten. Hij heeft vanaf het begin iedere betrokkenheid ontkend en noemde het onderzoek tegen hem 'onbetrouwbaar'.

Lees ook | Nabestaande MH17-ramp: 'Staat betrokken bij massamoord mag daar niet mee wegkomen'

Dat hij is vrijgesproken heeft volgens Martijn de Rijk te maken met de vraag of hij zich schuldig heeft gemaakt voor medeplegen. 'Er is geen bewijs dat hij de raket heeft doorgelaten en was er ook niet verantwoordelijk voor. En dan trekt de rechtbank de conclusie dat Poelatov onschuldig is.' Het Openbaar Ministerie overweegt in hoger beroep te gaan tegen de vrijspraak van een van de vier verdachten in het MH17-proces.

Vergissing

De rechtbank overwoog dat het neerhalen van MH17 een vergissing is geweest - de daders hebben vermoedelijk niet de bedoeling gehad een passagiersvliegtuig neer te halen, maar een militair vliegtuig. De separatisten leden destijds zware verliezen, vooral door aanvallen vanuit de lucht.

De rechtbank stond eveneens stil bij de schokkende ervaringen van de plaatselijke bevolking. Nadat het toestel door de raket was getroffen, vielen er lichamen uit de lucht, soms zelfs door daken van huizen.

Vier verdachten

Het proces draaide om vier verdachten: rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. Deze drie Russen en een Oekraïner werden verantwoordelijk gehouden voor de dood van alle inzittenden. Volgens het OM hebben zij een rol gespeeld bij het binnenhalen of het wegbrengen van de BUK-raketinstallatie. In het gebied was, ook toen, een gewapend conflict gaande.

Lees ook | Nabestaanden MH17 willen vooral antwoorden op vragen

Honderden Nederlanders aan boord

Op 17 juli 2014 stortte het toestel van Malaysia Airlines, vertrokken van Schiphol en onderweg naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, neer boven Oost-Oekraïne. Het vliegtuig was uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder hen bijna 200 Nederlanders.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn pro-Russische separatisten verantwoordelijk voor het inzetten van de BUK-raket waarmee het vliegtuig is neergehaald. Zij hadden mogelijk niet door dat het ging om een passagiersvlucht.

De rechtbank is, acht jaar na de ramp, bezig met de uitspraak in de MH17-zaak.
De rechtbank is, acht jaar na de ramp, bezig met de uitspraak in de MH17-zaak. (ANP / Associated Press)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen