Meerdere verdachten staan in het beklaagdenbankje van de rechtbank in München. Het gaat dan om CEO Markus Braun, voormalig hoofdaccount Stephan von Erffa en Olivier Bellenhaus, die directeur was van een dochterbedrijf van Wirecard. Eén belangrijke verdachte ontbreekt: Jan Marsalek, hij was een van de directieleden van het gevallen bedrijf. 'Hij zit ondergedoken. Hij wordt internationaal gezocht door opsporingsdiensten, maar men vermoedt dat hij in Rusland zit', zegt Duitsland-correspondent Derk Marseille.

Dat hij in Rusland zit, heeft te maken met de connecties met de Russische geheime dienst in de zaak. 'Marsalek maakte het bedrijf groot en liet het enorm groeien. Hij zou hebben samengewerkt met de Russische geheime dienst en betalingen hebben uitgevoerd voor de dienst. Het vermoeden is dat hij door de Russen wordt geholpen bij het onderduiken.'
Regering wist van problemen
Duitse media blazen het proces tot epische proporties op. Niet voor niets ook. Er zou voor miljarden zijn gefraudeerd en tot in de hoogste regionen van de regering wist men van de problemen bij Wirecard. Duitse media stellen dan ook dat het om de grootste fraudezaak van de naoorlogse geschiedenis in Duitsland gaat. Niet voor niets telt de aanklacht van het Openbaar Minister in totaal 474 pagina's. 'Het is zo brisant omdat we er jarenlang ingestonken zijn. Ook hier bij BNR vertelden we over het 'fantastische Wirecard' en dat het 'fintech-succes' was dat de 'wereld zou kunnen veroveren'. Wat blijkt: het was een kaartenhuis', aldus Marseille.
Lees ook | Wirecard-schandaal: Onderzoekscommissie bereidt rechtszaak voor tegen accountantsbureau EY
26 aanklachten
Dat kaartenhuis stortte in zodra bekend werd dat er bijna 2 miljard euro miste, die zouden staan op een spookbank op de Filipijnen. Daarop volgden meer bijzondere onthullingen. De 53-jarige Markus Braun wordt daarom gezien als het kopstuk van een 'criminele bende' en verdacht van 26 gevallen van fraude, verduistering, boekhoudkundige fraude en marktmanipulatie. Daarbij werd er onder andere gebruik gemaakt van tussenpersonen die in dienst stonden van partijen zoals gok- en pornosites, die werkten zonder vergunningen. 'Braun kan daardoor jarenlang in de cel terechtkomen', stelt Marseille.
De verwachting is dat de zaak nog tot 2024 zal gaan duren. Daarvoor staan er 100 procesdagen gepland.