Juridisch30 mrt '23 06:34Aangepast op 30 mrt '23 08:28

Philips wil schikken in apneu-schandaal: 'Dure grap'

Auteur: BNR Webredactie

Philips wil een schikking gaan treffen met patiënten die gevaarlijke apneu-apparaten hebben moeten gebruiken. In eerste instantie hoopt het bedrijf 'op korte termijn' een deal te bereiken met mensen die financiële schade hebben geleden. Ingewikkelde gevallen, zoals patiënten die medisch zijn getroffen door de apneu-apparaten, worden later afgehandeld, verwacht topman Roy Jakobs in gesprek met het FD.

Onder financiële schade gaat het met name om patiënten die een apneu-apparaat hebben gekocht, maar dat later hebben moeten inleveren vanwege de risico's. 'Ik denk dat we in ieder geval dit jaar al naar een schikking kunnen over het vergoeden van economische schade', zegt de topman tegen het FD. Patiënten die fysiek zijn getroffen een vergoeding geven ligt 'ingewikkelder' en bevindt zich nog in een 'eerdere fase', laat Jakobs weten. 'Waarschijnlijk kunnen we daar pas volgend jaar duidelijkheid over scheppen, maar misschien eind dit jaar.'

Schade beperken voor Philips

Jakobs hecht veel waarde aan het sluiten van een akkoord met patiënten, omdat daarmee het vertrouwen mogelijk hersteld kan worden in Philips. Met name beleggers eisen duidelijkheid. Zij zagen sinds de affaire een daling van de beurskoers van zeventig procent. Jakobs, die nog maar enkele maanden topman is, wil zelf echter niks kwijt over de hoogte van de schadevergoedingen. Maar analisten schatten dat de rekening voor Philips in de miljarden euro's kan lopen.

Beursanalist Jos Versteeg van InsingerGilissen beschrijft dat er ruim 5,5 miljoen apparaten die gevaarlijk zijn moeten worden vergoed. 'Aan kosten heeft Philips daar 900 miljoen euro voor gereserveerd. Dat is een dure grap geweest.' Naast deze kosten heeft Philips ook 1,3 miljard euro afgeschreven van het bedrijf dat de apparaten heeft ontwikkeld.

Lees ook | Nieuwe topman Philips moet bedrijf uit moeilijke periode loodsen

In 2021 kwam het schandaal met de apneu- en beademingsapparaten aan het licht. Het bleek dat de apparaten schadelijke stoffen kunnen uitstoten. Het isolatieschuim dat in de apparaten zit kon daarnaast afbrokkelen bij gebruik en daardoor een risico vormen voor gebruikers. In de Verenigde Staten stellen sommige gedupeerden dat ze door het gebruik van de apparaten kanker hebben opgelopen. Tienduizenden patiënten hebben zich in de VS verenigd om hoge schadeclaims voor te bereiden.

Lees ook | VEB eist 16 miljard van Philips

'In Europa zijn die kosten niet zo hoog, maar in de VS kan dat fors oplopen', legt Versteeg uit. 'Philips zegt zelf dat ze onderzoek hebben gedaan, en dat het meevalt met de gezondheidsschade. Maar het belangrijkste onderzoek moet nog komen, dan gaat het over de vraag of het kankerverwekkend is of niet. Als het wel zo is, dan hebben ze een heel groot probleem.'

Nog meer kosten

Versteeg schat zelf de kans niet zo groot in dat onderzoek die conclusie zal opleveren. 'De FDA (gezondheidswaakhond, red.) zegt dat je die machines gewoon nog mag gebruiken, dus de kans dat het kankerverwekkend is, schat ik klein in.'

Maar bij alleen schadevergoedingen voor patiënten zal het mogelijk niet blijven. Zo zal Philips mogelijk nog een schikking moeten treffen met de Amerikaanse gezondheidswaakhond. 'Die vindt dat Philips niet alert heeft gereageerd op de zaak. Daar wil de FDA een boete voor geven, maar ze zijn in gesprek over een schikking. Die wordt in de eerste helft van het jaar verwacht.'

Philips wil een schikking gaan treffen met patiënten die gevaarlijke apneu-apparaten hebben moeten gebruiken. In eerste instantie hoopt het bedrijf 'op korte termijn' een deal te bereiken met mensen die financiële schade hebben geleden.
Philips wil een schikking gaan treffen met patiënten die gevaarlijke apneu-apparaten hebben moeten gebruiken. In eerste instantie hoopt het bedrijf 'op korte termijn' een deal te bereiken met mensen die financiële schade hebben geleden. (ANP / Rob Engelaar)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen