
Het is voor het eerst in vier jaar tijd dat Griekenland op een andere manier geld binnenkrijgt dan via Europese noodsteun. "Hieruit blijkt wel hoe groot het vertrouwen van de financiële markten in de monetaire autoriteiten is", zegt De Kort. "Het is weer rustig geworden, er is geen crisis meer."
Ook in Griekenland lijkt het allemaal de goede kant op te gaan, stelt De Kort. "We staan weer in de rij om Griekse staatsleningen te kopen. Of dat terecht is, dat weten we niet. Maar het vertrouwen in de autoriteiten en Mario Draghi is zo groot dat de beleggers zeggen 'Griekenland 4 of 5 procent (rente, red.), geef ons maar lekker veel’."
Niet alleen voor de Griekse regering is dit goed nieuws, maar ook voor de bevolking. Want, zo legt De Kort uit, "als die Griekse politici het idee krijgen dat ze weer een beroep kunnen doen op de kapitaalmarkt om aan geld te komen, dan hoeven ze niet meer zo goed te luisteren naar de Trojka."
"Want die Trojka heeft altijd gezegd, 'jullie kunnen geld van ons krijgen, maar in ruil voor hervormingen en herstructureringen'. Maar dan doe je je eigen publiek pijn. Dus ik denk dat die hervormingen en herstructureringen nu op de lange baan worden geschoven."