Kees de Kort27 mrt '14 17:27Aangepast op 28 mrt '14 06:43

Column Kees de Kort | Geen Fedpot

Auteur: Kees de Kort

Boeing heeft een paar grote orders gekregen, maar onderliggend sukkelt het allemaal een beetje door in de VS, zegt BNR's Kees de Kort. "Die dingen moeten gebouwd worden, maar het zegt niet zoveel over Amerika in zijn totaliteit."

Kees de Kort
Kees de Kort

Ook de inkoopmanagersindex geeft een vertekend beeld, meent De Kort. "Negen cijfertjes sukkelen door, alleen één cijfertje, over de toekomstverwachtingen, trekt het hele cijfer omhoog. De andere negen cijfers sukkelden door. Opgeteld: het sukkelt door, niet meer dan dat."

Banken die iets willen doen met hun aandelenkapitaal en dividenden, moeten toestemming vragen aan de Fed. En die peinst er bij een aantal plannen niet over om ze uit te voeren; zo krijgt Citigroup geen toestemming voor de aankoop van de eigen aandelen en het verhogen van het dividend. Dat is als het ware de invloed die de Fed blijft uitoefenen op het welzijn van de banken."

In Europa staat het koste wat het kost voorkomen van deflatie centraal. En negatieve rente. "Ik denk dat dat soort berichten op het grote publiek een heel raar effect heeft. Wat is er aan de hand dat dit soort hele rare, opmerkelijke dingen nodig is? Ik denk dat dit soort verhalen het vertrouwen van het publiek in de toekomst onder druk zet; er is blijkbaar iets mis, maar je weet niet wat, dus je moet voorzichtig worden: minder besteden, minder investeren, minder lenen en minder groei, ik denk dat dat de consequenies voor de economie gaan zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen