Kees de Kort23 sep '13 13:16Aangepast op 23 sep '13 14:13

Column Kees de Kort | Gedaan met de rust in de eurozone

Auteur: Kees de Kort

De aanloop naar de Duitse verkiezingen heeft de aandacht tijdelijk afgeleid van de groeicijfers van landen als Spanje, Italië en Griekenland.

Kees de Kort
Kees de Kort

"Maar dat gaat weer in de belangstelling komen: groei, tekorten en wat dies meer zij. Het zou me niet verbazen als de rust van de afgelopen maanden in de eurozone weer gaat verdwijnen en dat er weer opwinding gaat ontstaan."

Onderhandelen
Nu de Duitse verkiezingen achter de rug zijn kan Europa de balans opmaken. "Ik vraag me af of dit voor de eurozone wel zo'n goede uitslag is", zegt Kees de Kort. Het maakt, schat hij in, nogal wat uit of je moet onderhandelen met de FDP of met de SPD, of de Grünen.

Het verschil zit hem in de details, zegt hij. "In principe zijn alle grote Duitse partijen het wel eens over de euro, maar de details, de bedragen en de percentages, daar kan nog een heleboel opwinding over ontstaan. Je kunt het over principes eens zijn als partijen, maar de problemen komen altijd in de details."

Inkoopmanager
En dan zijn er nog de inkoopmanagerscijfers. Die laten een wisselend beeld zien: de industrie begint wat te dalen, de dienstverlening trekt behoorlijk aan. Opgeteld gaat het beter dan een tijdje geleden, maar de bijbehorende groei is nog steeds erg laag en ook de werkgelegenheid staat nog altijd onder druk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen