Kees de Kort5 mrt '13 12:47

Column Kees de Kort | Rode draad is rode cijfers

Auteur: Kees de Kort

Hoe staat het ervoor in de polder? De vraag aan BNR's Kees de Kort stellen is de vraag beantwoorden. "Het maakt niet uit waar je naar kijkt, iedere dag zijn er datapuntjes die eerder min zijn dan plus."

Kees de Kort
Kees de Kort

Er komen iedere dag nieuwe cijfers beschikbaar en de rode draad is er een die leidt naar even zo rode cijfers, zegt De Kort. "Vandaag weer nieuws over de autoverkopen in Nederland: tamelijk dramatisch. Nieuws over de jeugdwerkloosheid onder jongeren met een hogere opleiding: ook allemaal niet prettig. En voor de economie erg ongunstig: er wordt in Nederland weer veel meer gespaard. Dat is natuurlijk goed voor de individuele burgers, maar voor de economie is sparen hetzelfde als niet consumeren. Dus dat zijn allemaal minnetjes."

Herstel?
Hierom blijft De Kort zich afvragen waar iedereen het zogenaamde herstel toch op baseert. Hoe we de oplopende jeugdwerkloosheid moeten interpreteren? "De arbeidsmarkt groeit niet. Ouderen blijven langer werken, dus er is gewoon minder plaats voor jongeren. Erg onprettig. Vaak zijn het jongeren met een hogere opleiding en met een beetje pech nog met een behoorlijk hoge studieschuld. De vooruitzichten voor die groep worden zo ongeveer per dag onprettiger."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen