Kees de Kort13 nov '12 12:27

Column Kees de Kort | Overheid is volstrekt onbetrouwbaar

Auteur: Kees de Kort

Consumenten en bedrijven snakken naar zekerheid over hun toekomst. "Maar wat zie je de laatste tijd gebeuren?", vraagt BNR's Kees de Kort retorisch. "Er ontstaat steeds meer ónzekerheid."

Kees de Kort
Kees de Kort

"Zekerheid is voor het publiek en voor bedrijven een vrij belangrijke factor. Als je zeker bent van de toekomst, als je denkt te weten wat er gaat gebeuren, kun je daar je positie op gaan bepalen en dingen gaan bedenken. Als je zeker bent van je baan, ga je grote dingen kopen. En dat geldt voor bedrijven ook."

Wachten
Maar het tegendeel gebeurt, zegt De Kort. De onzekerheid groeit. "En als mensen onzeker worden, gaan ze wachten. Dan worden dingen uitgesteld en krijg je vertragingen. Ik denk dat de verantwoordelijke autoriteiten met hun optreden onzekerheid creëren en ze hebben veel te weinig besef dat ze dat doen en wat de consequenties zijn. Neem de hypotheekaftrek: gaat die door of gaat het niet door? Dat is een onzekere factor. Mensen die een huis willen kopen, wachten. Dan hebben we de bezuinigingen. Voor wie gaat dat hoeveel betekenen? Dat weten we niet.'

Problemen groeien
En neem het gedoe met de inkomensafhankelijke zorgpremie. De Kort: "En nu weer met de belastingen. Dus al die dingen die maken dat het publiek en bedrijven niet kunnen bedenken hoe hun toekomst er uitziet. Je weet het niet: morgen kunnen de afspraken weer anders. Dus de overheid is eigenlijk een volstrekt onbetrouwbare partner. Die zorgt voor meer onzekerheid en daarmee voor minder bestedingen, minder investeringen en dus voor meer economische problemen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen