Kustaw Bessems20 mrt '14 07:19Aangepast op 20 mrt '14 08:34

Column Kustaw Bessems | Hoofdzaken

Auteur: Kustaw Bessems

Er gebeurde gisteravond één wezenlijk iets dat Nederland heeft veranderd.

(Kustaw Bessems)

Dat was dat een politicus in een zaal aan zijn achterban vroeg of zij van Nederlanders met een bepaalde afkomst 'meer of minder' wilden. En dat vanuit de zaal het antwoord werd gescandeerd: minder. En dat die politicus zei: 'gaan we regelen.'

Ik had graag interviews gezien met de bezoekers van de PVV-verkiezingsavond die om minder Marokkanen brulden. Maar dat kon niet, want journalisten mogen bij de PVV niet vrij rondlopen, die laten zich opsluiten in een apart vak.

Wilders zelf gaf wel een toelichting en daarin beweerde hij dat hij niet Marokkanen in het algemeen had bedoeld maar criminele Marokkanen.

Dat is sinds een paar weken zijn patroon. Hij zegt 'Marokkanen’, zonder nadere kwalificatie en pas eenmaal bekritiseerd geeft hij die alsnog.

Zo doet hij een paar dingen. Hij normaliseert het idee dat je Marokkaans-Nederlandse criminelen het land uit zet. Dat kan nu alleen met mensen die staatsgevaarlijk zijn, hij wil dat voor elke Marokkaanse Nederlander die crimineel is. Dat is nu ineens het relatief milde standpunt. Terwijl het gewoon betekent dat de ene Nederlandse burger meer rechten heeft dan de andere. Dat is al discriminatoir.

Belangrijker is dat hij een vorm heeft gevonden om op te roepen tot het verminderen van een bevolkingsgroep, Marokkanen. Wilders is niet dom. Als hij criminelen bedoelt, kan hij dat meteen zeggen. Hij laat dat structureel weg. Dat hij dat achteraf claimt, is een nogal opzichtige juridische schaamlap. Wilders is volgens de rechter al een keer op de grens van de wet gekomen. Mensen opzwepen, zoals hij gisteren deed, zou daar wel eens overheen kunnen zijn. Mocht hij voor de rechter moeten komen voor het aanzetten tot haat bijvoorbeeld, dan zal hij die context kunnen aanvoeren om te proberen zich vrij te pleiten.

Maar intussen is de boodschap duidelijk: minder Marokkanen.

Ik zou niet voor zo’n proces zijn. Wel zouden nu om te beginnen ook lafaards als onze minister-president hardop kunnen vaststellen wat er gebeurt: Wilders voert een openlijke haatcampagne tegen alle Nederlanders van Marokkaanse afkomst. En een zeer groot electoraat schaart zich daar direct achter.

Niet de winst van D66, níet het verlies van de PvdA was de grootste gebeurtenis van gisteren. Maar dit.

Oh ja, je mag eigenlijk niet over dit onderwerp praten zonder te zeggen dat er heus grote problemen met criminele Marokkanen zijn en zo. Maar echt, fuck dat vandaag. Soms gaat het even om de hoofdzaken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen