Kustaw Bessems10 apr '14 07:10Aangepast op 10 apr '14 08:53

Column Kustaw Bessems | Tulpen voor Moskou

Auteur: Kustaw Bessems

Nou, die Nederlandse energiemissie naar Rusland wordt dan toch maar uitgesteld. Maar we moeten vooral niet denken dat dit een sanctie is, wordt erbij gezegd. Nee, extra sancties tegen Rusland dat zou heel erg naar zijn.

(Kustaw Bessems)

Voor je het weet zou de boel dan escaleren.

Want als Rusland een stuk van een ander land inpikt, dan wil je daarna niet een potje gaan escaleren. Deëscaleren is het devies.

En als Rusland de boel begint op te stoken in de rest van dat land, dan kan dat maar één ding betekenen. Dan deëscaleren wij gewoon niet hard genoeg.

En stuurt het weer wat anonieme paramilitairen vooruit. Dan hebben we toch weer een te grote mond gehad.

Die Russische troepen aan de grens met Oekraïne. Denk je dat die daar zomaar zijn gekomen? Nee, die hebben wij daarheen geëscaleerd.

Dat is onhandig van ons, want over hoe veel dingen we het ook oneens zijn, over deëscalatie bestaat nou juist een grote consensus. Op de linkervleugel zitten een boel mensen die een hekel hebben aan conflict en dreiging en al helemaal aan oorlog. En op de uiterst rechtse vleugel zitten de Poetin-heeft-wel-een-punt-zeggers. Want Rusland is vreselijk geprovoceerd door die almaar oprukkende Europese Unie, dan hadden we die maar niet zo groot moeten maken. En door Guy Verhofstadt en Hans van Baalen hè, Die met gebalde vuisten op dat plein de revolutie stonden te prediken. Je kunt eigenlijk wel zeggen dat de Krim nog bij Oekraïne had gehoord als Guy Verhofstadt en Hans van Baalen zich een beetje hadden kunnen beheersen. Dat heeft Poetin zich uiteraard erg aangetrokken.

Nou ja en alles wat tussen die linkse en rechts uitersten in zit, daar hoef je in principe ook niets van te vrezen, want daar wil niemand het prille herstel van de economie kapot escaleren. Rusland is de derde exportpartner van Nederland buiten de EU. Nederland is daar de derde investeerder. Wij worden deëscalerend rijk.

Maar ja, die Oost-Europeanen he. Die verpesten het weer. Hier in Nederland weten we dat al, hier pikken ze de baantjes in van keurige Hollandse schoonmakers. Maar op het internationale toneel, in die EU, heb je óók last van ze omdat die Polen en zo dus vreselijk tegen Rusland te keer willen gaan. Ja, dat is dan iets met dat ze zich echt bedreigd voelen. En dat ze dachten dat wij ze na de val van de muur niet in de steek zouden laten. Of zoiets. Drinken de hele dag wodka die lui, worden ze sentimenteel van.

En intussen maar escaleren, die Ludwiks en Luboslaws en hoe ze ook maar heten. En ze escaleren ons mee.

Als dat zo doorgaat zitten de Russen straks in een of andere godvergeten Baltische staat, een Navo-land, kunnen we helemaal niet meer terug.

Allemaal volslagen onnodig. Kijk een beetje Russische tv, over oprukkende nazi’s en pedofielen die Rusland willen corrumperen, en je ziet dat het regime daar de redelijkheid zelve is. Of kijk die toespraak van Poetin in de Doema even terug. Die man ademt liefde en verzoening.

Wij moeten bloemen sturen. Tulpen naar Moskou. Heel gauw.

En de koning moet weer gaan. In z’n bubbeljas. Met bier.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen