Dat is zeker nu het bericht is uitgegaan dat de NOS een serie verkiezingsspecials op televisie aftrapt met een ‘politiek café’ waarin de kiezers op een losse, informele manier kunnen kennismaken met de politiek leiders van de grootste partijen. Nou, dat is net wat we nodig hebben van de NOS, dat we éindelijk politiek leiders eens wat losser en informeler leren kennen.
Waarom altijd zo zakelijk en functioneel? Ten slotte is het niet alsof de man die voorop gaat in de peilingen en zicht heeft op het torentje, Emile Roemer van de SP binnenkort met Frans Bauer, diens broer Dorus en drie muzikanten door Hongarije wandelt voor opnamen van het programma ‘Bauers zigeunernachten’.
Het is ook niet alsof CDA-leider Sybrand van Haersma Buma bij Paul de Leeuw op de bank zat te schaterlachen terwijl De Leeuw grappen maakte over hoe Van Haersma Buma wel of niet zijn geslachtsdeel noemde..
Lijsttrekkers vertellen heus niet in de krant wie ooit hun man heeft afgepakt en hoe ze daarmee zijn omgegaan. In andere landen spelen politici in campagnefilmpjes misschien een soort pindakaasreclame na met hun kroost vol in beeld aan de ontbijttafel, niet hier.
Het is maar een stijve boel. Je vraagt je soms wel eens af hè: Waarom kwam Job Cohen van de PvdA bij de vorige verkiezingen niet op het idee om zingend in een polonaise de studio van de bejaardenomroep door te schommelen? Dan had ie misschien wel gewonnen!
Stel je voor dat wij in een land leefden waar al een paar termijnen geen minister-president aan het roer heeft gestaan die niet eerst achter een deskje is gekropen om shownieuwtjes op te lezen onder toeziend oog van onze nationale handelaar in miskramen, sterfgevallen en musicals Albert Verlinde.
Nee, als dat allemaal waar was, zou je zeggen: houd het gewoon maar een beerje formeel, NOS. Maar het tegendeel is het geval: politiek in Nederland is ernstig, serieus, op het saaie af en dat is aan de ene kant natuurlijk waarom politici zo ontzéttend veel aanzien genieten, maar het maakt ze ook een beetje afstandelijk.
Nee, de NOS heeft het goed gezien. Als er érgens behoefte aan is, dan is het aan iets spontaans, iets ongedwongens.
Het moet losser.
Het moet informeler.
Zeg het maar gerust, het moet leuker.
Man, wat wordt deze campagne onverdraaglijk leuk.