Paul Laseur4 apr '16 06:32

Column Paul Laseur | China’s overnamehonger

Auteur: Paul Laseur

Niet alleen in de Bijenkorf wemelt het tegenwoordig van de Chinese shopaholics. Ook op de internationale overnamemarkt zijn ondernemingen uit China bezig aan een ongekende strooptocht. Het scheelde maar een haar of ook het chique Haagse Hotel Des Indes was vorige week in handen gekomen van de Chinese verzekeraar Anbang.

Paul Laseur
Paul Laseur

Maar verder gaat geen week voorbij of Beijing kondigt wel een overzeese miljardendeal aan. Luxe hotelketens zijn populair. Maar ook een fabrikant van koelkasten, een producer van Hollywoodfilms, de effectenbeurs van Chicago en een Gay Dating App vielen reeds ten prooi aan de Chinese overnamehonger. Om er maar een paar te noemen. Want niets lijkt te gek voor Chinese ondernemingen die bezig zijn met een radicale diversificatie. Alsof het gratis is!

Na drie maanden pas staat de teller dit jaar al op $113 miljard aan buitenlandse overnames door Chinese bedrijven. Dat is nu al meer dan in heel 2014 bij mekaar, meldt Bloomberg. En al bijna net zoveel als in het hele recordjaar 2015.

Het is niet de eerste overnamegolf die de wereld overspoelt vanuit China. Maar hij is wel veel groter dan de voorgaande. Voorheen was het vooral te doen om het zekerstellen van grondstoffen en afzetgebieden voor de Chinese industrie. Nu is de inzet fors verhoogd. De Chinezen willen ook hun kennis vergroten en hun marktaandeel in alle sectoren van de wereldmarkt. Om het groeitempo van de Chinese economie niet nog verder te laten terugvallen. En om hun eigen groeiende middenklasse op termijn tevreden te houden.

Voor internationale zakenbanken en overname-adviseurs is het een droom die uitkomt. Het Chinese bedrijfsleven wordt eindelijk volwassen. Een reus die ontwaakt, met flinke honger. Ondernemingen uit Europa en de VS moeten zich grote zorgen maken over de felle concurrentie van nieuwe Chinese partijen op de overnamemarkt. Want hun oorlogskassen zijn goedgevuld. En staatsbanken zijn maar wat graag bereid om deze buitenlandse avonturen ruimhartig te financieren. De buitenlandse expansiestrategie wordt zwaar gestimuleerd door de regering in Beijing. Die er alles aan doet om de economische groeidoelstelling te halen, van 6,5 tot 7 procent per jaar. En daarvoor moeten ze de grens over. Op jacht naar Westerse topkwaliteit: de wereld als warenhuis voor Chinese kopers.

Prettige maandag!


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen