Lifestyle13 jan '16 16:14

Kleurrijke papegaaien en comfortabele pakken op de Pitti Uomo

Auteur: Jolijn Mes

Onze huissnob Yvo van Regteren Altena loopt deze dagen rond op de Pitti Uomo in Florence, een van de grootste mannenmodebeurzen ter wereld.

Bezoekers op de 89e Pitti Uomo beurs in Florence. Foto: ANP/EPA
Bezoekers op de 89e Pitti Uomo beurs in Florence. Foto: ANP/EPA

De Pitti is een internationaal spektakel van meerdere dagen waar duizenden producenten, afnemers en warenhuizen op afkomen. Vanuit de hele wereld komen geïnteresseerden naar beurs.

De Beurs der IJdelheden
Van Regteren Altena: “Het is één groot circus van waanzinnig ijdele mannetjes. In de Florentijnse krant La Nazione hebben ze het over de Fiera della Vanita, de Beurs der IJdelheden. Mensen doen ontzettend hun best om op te vallen en daarmee in tijdschriften te belanden.”


Toch zal al deze kleurigheid niet terugkomen in de wintermode. Van Regteren Altena: “Je ziet juist veel zwart en donkergrijs. Andere kleurtonen zijn ook niet heel erg uitgesproken: gebroken wit, bordeaux en roestkleuren.”

Innovatie
Hoewel dit allemaal wat oubollig klinkt, is er ook innovatie te bespeuren op de beurs. Van Regteren Altena: “Ik sprak met Hans van Dijk die een grote modezaak in Waalwijk heeft en goed nieuwe trends opsnuift. Hij zei gisteren al dat de grenzen tussen echte sportswear en formal wear steeds meer vervagen.”

Dat zou mede komen door de kwaliteit van de stretchstoffen. Een op het oog keurig pak kan zo comfortabel zitten als jeans. Ook aan de voeten komt het terug. Van Regteren Altena: “Iedereen loopt hier op sneakers.”

Einde aan wildgroei
Een ander opvallende trend is het verdwijnen van de baard. Van Regteren Altena: “Vorig jaar zag je nog waanzinnig veel mannen met reusachtige boskabouter-baarden. Gelukkig grijpen veel mannen wijselijk weer naar de Gilette waarmee die wonderlijke trend van wildgroei lijkt gestuit.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen