'Veiligheid nieuwjaarsduiken mag Unox geen worst wezen'
De nieuwjaarsduik: een prachtige traditie, maar met de massale toeloop van de afgelopen jaren dreigt de veiligheid in het geding te komen. Het zou daarom niet slecht zijn als Unox wat meer aandacht besteedt aan de veiligheid en het toezicht bij zijn nieuwjaarsduiken, zegt Raymond van Mourik, directeur van Reddingsbrigade Nederland.
bij 20 procent van de duiken is geen gekwalificeerd toezicht en dat moet anders, vindt Van Mourik. "We willen dat iedereen ook weer veilig het nieuwe jaar induikt. Uiteraard kan Unox daar met ons afspraken over maken. Wij vinden dat ze vooral ook een fantastisch leuke Hollandse traditie organiseren, alleen we willen graag dat die ook veilig verloopt. Je wilt niet dat het ook maar met één iemand niet goed afloopt. Hoe moeilijk is het om toch in de criteria op te nemen dat mensen zorgen voor gekwalificeerd toezicht door de Reddingsbrigade?"
Scheveningen
De populariteit van de 1 januari-duik begon met de door worstenmaker Unox georganiseerde versie in Scheveningen. Die wordt tegenwoordig massaal bezocht, en dat vraagt om een strakke organisatie, met goed toezicht. In Scheveningen lijkt dat allemaal wel in orde, maar onder de Unox-vlag worden tegenwoordig door het hele land andere nieuwjaarsduiken georganiseerd. Het lastige van de Unox-duik is dat zij andere duiken faciliteren met soep en mutsen, maar er is geen zicht op of al die duiken wel veilig zijn."
Op een aantal plaatsen wordt de Reddingsbrigade niet benaderd om het toezicht te waarborgen. "Er zijn plaatsen waar geen reddingsbrigade is omdat de capaciteit al is ingezet in de buurgemeente. En daar is het risico inmiddels onverantwoord hoog, meent Van Mourik. "Wij maken ons altijd zorgen als mensen 's ochtends in al hun enthousiasme het koude water in duiken en dat is toch een risico. Dan is het beter als er toezicht is."