Lifestyle12 mei '15 10:25

10 Tips voor duurzame kleding

Auteur: BNR Webredactie

Je verbruikt groene energie, koopt biologisch vlees en hebt de SUV ingeruild voor een hybride. Dat duurzaamheid hét thema van onze generatie is hoeven we jou niet uit te leggen. Wij zeggen: thumbs up voor de milieubewuste man. Maar heb je er wel eens over nagedacht hoe duurzaam jouw garderobe is?

Door Mei Ling Tan
 

Geen zorgen, de tijd dat je voor een duurzaam T-shirt naar de Wereldwinkel of Fairtrade shop moet is voorbij. Duurzame mannenmode is toegankelijk, betaalbaar en volgens de laatste modetrends.

Tip 1 Koop alleen kleding die je draagt
Een duurzame garderobe begint met minder consumeren, ofwel minder kopen. Dit betekent niet dat je in je oude kloffie kunt gaan rondlopen. Het gaat erom dat je investeert in items van goede kwaliteit die lang mooi blijven en die je zeker vaak gaat dragen. Kledingstukken die je elke keer weer van het wasrek haalt omdat je ze zo fijn vindt. Stel jezelf bij het kopen van kleding dus de volgende vragen. A) Zorgt dit kledingstuk ervoor dat ik weer nieuwe combinaties kan maken met m’n bestaande kleding? B) Als ik het vandaag niet koop, denk ik er morgen dan nog aan? C) Zijn er veel gelegenheden waarbij ik dit kledingstuk kan dragen? Is het antwoord drie keer ja, dan weet je zeker dat je lang plezier hebt van het kledingstuk. Let er ook op of het kledingstuk lekker zit en of je je er zeker in voelt. Geef liever wat meer uit aan een kledingstuk dat je echt mooi vindt. Kijk dus naar ‘price per wear’ in plaats van ‘price’.

Tip 2 Geef je oude kleding een tweede leven
Gooi nooit kleding weg.
 Geef het een tweede leven door het te doneren aan een tweedehands kledingwinkel, Sympany (voorheen Humana) of het Leger des Heils. Sommige tweedehandswinkels betalen je zelfs voor je oude kleding. Het Leger des Heils doet veel goede dingen met jouw oude kleding. Merkkleding wordt verkocht in tweedehandswinkels en van de opbrengst worden daklozen opgevangen. Een deel van de kleding wordt geschonken aan daklozen en een deel wordt verstuurd naar derdewereld landen. Oude kleding die niet meer herdraagbaar is wordt gerecycled tot bijvoorbeeld materialen voor de auto-industrie. Lees hier hoe je kleding kan doneren: Leger des Heils.

Tip 3 Kies voor duurzaam katoen – organic cotton
De duurzaam geklede man kiest voor kleding geproduceerd met respect voor het milieu. Het gaat om de keuze voor natuurlijke materialen, minimaal gebruik van vervuilende chemicaliën, minimale verspilling van water en lettend op het welzijn van mens en dier. Katoen is een zachte vezel die groeit om de zaden van een katoenplant. De katoenplant wordt geplukt en ontpit. Hierna wordt het gedraaid tot een draad en geweven tot stof. Vervolgens wordt de stof gekleurd en genaaid tot jouw kledingstuk. De belangrijkste vervuiler bij de productie van katoenen kleding is het gebruik van pesticiden en kunstmest. Pesticiden kunnen kankerverwekkend zijn en hebben vaak een sterke vervuilende werking op onze grond, water en lucht. Om je een voorbeeld te geven: om één T-shirt te produceren worden zo’n 165 gram chemicaliën gebruikt. Producenten van duurzaam geproduceerd katoen of ‘organic cotton’ verbruiken geen chemicaliën. In 2010 werd wereldwijd slechts 1.1% van de katoen duurzaam geproduceerd. Er is dus nog een hoop te winnen.

Naast het duurzame materiaal is het belangrijk om te letten op kleuring. Traditioneel werden stoffen gekleurd met planten, bloemen en kruiden. Lekker organisch! Helaas worden tegenwoordig verfsoorten gebruikt met chemicaliën. Bij organische of duurzame kleuring wordt gebruikt gemaakt van verf die niet giftig is, dus zonder heftige materialen die vervuilend zijn zoals chroom, zware metalen en formaldehyde. Verder wordt gelet op minimaal verbruik van water en de juiste verwerking van afvalwater.

Als een kledingstuk gemaakt is van duurzaam katoen staat dit meestal aangegeven op het label. Bij twijfel kun je het uiteraard vragen aan je Outfitter bij House of Einstein of de winkelmedewerker. Alle katoenen producten van het merk Knowlegde Cotton Apparel zijn bijvoorbeeld gemaakt van duurzaam katoen.

Tip 4 Kies voor duurzame wol – organic wool
Wol komt, jawel, van een schaap. Het wol wordt van een schaap geknipt, vervolgens worden de vezels gereinigd, gekamd en gekleurd. De vezels worden gedraaid tot een draad. Deze wordt gebreid tot een stof. Bij de productie van organische of duurzame wol wordt gelet op het welzijn van de dieren. Ze hebben voldoende ruimte, krijgengezonde voeding en worden niet vetgemest. Verder krijgen ze geen pesticiden binnen of over zich heen. Er wordt niet gewerkt met synthetische hormonen en genetische modificatie. Uiteraard is mishandeling uit den boze, iets wat in de niet-organische productie van wol helaas nog wel voorkomt. Let op de tag ‘organic wool’ bij het aanschaffen van je nieuwe kledingstuk.

Tip 5 Kies voor herenkleding van PET’
Poly Ethylene Terephyhalate is een type plastic gemaakt van petroleum en gebruikt voor de productie van frisdrankflessen. Maar wist je dat er kleding wordt gemaakt van gerecyclede PET-flessen? Het materiaal heet PET-polyester, is veerkrachtig, droogt snel en is makkelijk te wassen. De flessen worden vermalen tot vlokken en deze worden omgezet in Polyester vezels. Hier wordt draad van gedraaid en deze wordt verweven tot een stof. Een aantal vooruitstrevende, duurzame herenkledingmerken hebben het materiaal PET ontdekt. Veelal voor de productie van jassen.

Tip 6 Check het kledingmerk met Rank-a-Brand
Een goede site om te checken is Rank a Brand. Zij maken inzichtelijk hoe mensvriendelijkklimaatvriendelijk, milieuvriendelijk en sinds kort ook diervriendelijk een merk is. Met Rank a Brand heb je nu een handige tool (ook mobiel) om van de bekende merken de meest duurzame te kiezen. Inmiddels is Rank a Brand de grootste duurzame merkenvergelijkingssite van Europa met ruim 600 merken. Bekijk hoe duurzaam jouw favoriete merken zijn: rankabrand.nl.

Tip 7 Laat je inlichten op Schonekleren.nl
Na de ramp van Rana Plaza in Bangladesh hoeven we je niet uit te leggen dat de textielindustrie niet de meest arbeidsvriendelijke industrie is. Veel kleding wordt gemaakt in lage lonenlanden waar de arbeidsomstandigheden slecht zijn. Soms is er zelfs sprake van kinderarbeid. Hoe kun je je als consument laten inlichten? Een goede site is SchoneKleren.nl. De Schone Kleren Campagne heeft als doel het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en de positie van arbeiders in de wereldwijde kledingindustrie. Op de site vind je informatie over de kledingindustrie en tips over hoe je zelf kan bijdragen. Check: Schone Kleren Campagne.

Tip 8 Check je kledingmerk – Fairwear Foundation
Een internationaal, duurzaam initiatief is de Fairwear Foundation, merken die hierbij zijn aangesloten vind je op Fairwear.org. Voorwaarde om je hierbij aan te sluiten is dat een kledingmerk een complete gedragscode heeft waarbij alle arbeidsrechten worden genoemd, stappen zet om deze werkelijkheid te maken (inclusief een leefbaar loon), en daarbij ook eerlijk inkoopt, lokale vakbonden en organisaties betrekt bij verbeteringen en actief vrije vakbonden ondersteunt. Op de site kun je zien welke kledingmerken zich hierbij hebben aangesloten.

Tip 9 Ga shoppen bij een winkel van Talking Dress
Ook de eerlijke shopgids voor op je smartphone van Talking Dress kan je helpen bij de zoektocht naar duurzame herenkleding. Oprichter Marieke Eyskoot heeft als missie om duurzame mode op de kaart te zetten. Het is volgens haar inspirerend, innovatief én fashionable. En bereikbaar, alleen weet niet iedereen hoe. Via de app van Talking Dress vind je winkels en webshops in heel Nederland die met duurzaamheid en eerlijke kleding bezig zijn. Bovendien kun je precies lezen wat zij hier aan doen. Bekijk haar site en download de app: Talking Dress.

Tip 10 Bestel een duurzame box
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij House of Einstein. Daarom proberen we constant het aandeel duurzame merken uit te breiden. Hierbij een selectie van de duurzame kledingmerken waar wij mee samenwerken.

Knowledge Cotton Apparel is één van onze favoriete duurzame kledingmerken. Alle producten zijn met volledig bewustzijn geproduceerd, met minimale impact op de natuur en mens. Ook staat Knowledge voorop als het gaat om producten van gerecyclede PET-flessen. Ons favoriete duurzame spijkerbroekenmerk is Nudie Jeans. Zij zijn marktleider als het gaat om organische denim. Zij zien duurzaamheid niet als een trend, maar als een manier van leven. Bovendien vinden ze dat een spijkerbroek een leven lang mee moet kunnen gaan (ondanks de slijtages en verkleuring). Om duurzaamheid te vieren geven zij zelfs ‘organic party’s’.

Een ander bijzonder duurzaam merk is Bambooo. Dit merk maakt ondershirts en boxershorts van bamboevezels. Zowel het verbouwen, oogsten en produceren van bamboe gebeurt op uiterst duurzame wijze. Ook voor Filippa K is duurzaamheid uiterst belangrijk. Zij stellen jaarlijks een Sustainability Report op, dat voor iedereen toegankelijk is. Maar ook de kleinere, Nederlandse merken dragen hun steentje bij. Zo produceert Effio in Italië sokken van 100% organisch katoen. Secrid produceert hun slimme portemonnee bij Nederlandse sociale werkplaatsen en gebruiken het leer van lokale leerlooiers. Merken zoals Vico Movement en Good People produceren alles in Europa, waar de milieueisen een stuk strenger zijn dan elders in de wereld. Ben jij geïnteresseerd in een box met duurzame herenkleding? Meld je aan voor onze service en vraag ernaar bij je Outfitter.

Over deze rubriek
In de rubriek Mode & Stijl worden de laatste trends op het gebied van mode en stijl voor de zakelijke man en vrouw gegeven. Mei Ling Tan (29) is oprichter van House of Einstein, een snelgroeiend, fashion-tech start-up dat een innovatieve shopping service aanbiedt.

Over House of Einstein:
House of Einstein is een online personal shopping service voor de man, waarbij hij een box met handgeselecteerde outfits ontvangt. Lees meer mode en stijltrends op www.houseofeinstein.nl


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen