
Het tekort is ontstaan door beperkingen en problemen op de locaties waar zalm wordt gekweekt. Volgens seafood-analist Patrick Roquas van de Rabobank zijn er een maar een beperkt aantal regio's op de wereld waar dat gebeurt. "Dat zijn onder andere Noorwegen en Chili. Maar de Noorse productie is door de overheid aan banden gelegd en in Chili kampt men met veel ziektes bij de vissen."
Zodoende stokt de productie van zalm terwijl de vraag, onder meer in Azie, toeneemt. Roquas: "De wilde vangst van zalm is al jaren stabiel en mag niet toenemen. Het is dus best mogelijk dat de prijs gaat stijgen." Vooralsnog is zalm een melkkoe van supermarkten, aldus de analist. "Supermarktketens hebben een grote marge op de vis en verdienen er veel geld mee, dus daar zit nog wel wat ruimte. Maar als de prijsstijging op de markt zich doorzet moeten ook consumenten meer gaan betalen."
Wie denkt in dit probleem een mogelijkheid te zien, moet daar nog even goed over nadenken. Zelf een kwekerij opzetten is niet zo makkelijk meer, aldus Roquas. "Het is een grote industrie geworden. De aanschaf van vissen en kooien is duur en je moet de vissen twee jaar voeren voordat ze iets opleveren. In de tussentijd kan de prijs zakken. Die flexibiliteit maakt het lastig."