Lifestyle17 mrt '16 13:53

Welk streekgerecht moet ook op de nationale erfgoedlijst?

Auteur: BNR Webredactie

Sinds gisteren staat het Brabantse worstenbroodje op de Nederlandse UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed. Maar als een worstenbroodje op de lijst staas, waarom dan niet ook een Limburgse vlaai of een Groningse poffert?

Koning Willem-Alexander neemt een worstenbroodje
Koning Willem-Alexander neemt een worstenbroodje

Op de lijst staan, naast het worstenbroodje, ook de Tielsche Kermiskoek - een soort luxe ontbijtkoek - en sinds vorige week de Indonesische rijsttafel. Twee bereidingstechnieken, de conserveringsmethode wecken en het stoken van Limburgse stroop, complementeren de culinaire inbreng op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed.

Als een worstenbroodje op de lijst terecht kan komen, dan lijken andere streekgerechten ook een kans te maken. Een Fries suikerbrood, een Zeeuwse bolus of een Haags hopje zouden met dit precedent ook niet misstaan op de lijst. Of wat te denken van een oliebol of appelflap? Twee afzonderlijke bakkers, een uit Limburg en een uit Groningen, bepleiten hun zaak:

 

 

Limburgse ambachtelijke bakkers hebben zelf al initiatief genomen om hun vlaai een Europese beschermde status te geven, iets wat Franse en Italiaanse kazen ook hebben. Dat maakt ons wel nieuwsgierig: welk streekgerecht verdient volgens jou een plek op de lijst? Meld ons het gerecht plus afkomst en uitleg over wat het is via Twitter en #BNRworstenbroodje.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen