Lifestyle5 jan '15 13:11

BNR's huissnob: niets mis met tekort aan textiele fantasie bij nieuwjaarsborrel

Auteur: BNR Webredactie

Januari is de maand van de nieuwjaarsborrels en fuifjes met vaak expliciete kledingvoorschriften. Hoed u voor een faux pas en neem enkele tradities in acht, is de boodschap van BNR’s huissnob Yvo van Regteren Altena.

“Als je ergens moet opdraven met een expliciete dress code, dan vind ik wel dat je je moet houden aan wat er gevraagd wordt. Dus als er staat: ‘black tie’, dan poets ik mijn lakschoentjes nog even op en zal ik eigenhandig een strikje voorstrikken.”

Dat laatste is bij veel mannen een lastig punt, merkt Van Regteren Altena geregeld. “Als je ze op de feestjes bij de vlinderdas grijpt, zie je dat het vaak fout gaat, maar het is natuurlijk wel chiquer om het zelf te doen. Oscar Wilde heeft het ooit heel mooi gezegd: a real gentleman kun je eraan herkennen dat hij in het pikkedonker eigenhandig met één hand een vlinderdas weet te strikken.”

Vale sokjes
Evenmin te onderschatten: de kousen. Van Regteren Altena: “Til deze maand de broekspijp maar op, dan zie je van die korte, wat vale, oude, zwarte sokjes onder de smoking. Nee, je moet echt een kous van glimmend katoen of zijde hebben, in goede staat, net hangend onder de knie.”

En ludieke details, zoals gekleurde sokken of een cumberband met Mickey Mouse? Nee natuurlijk. “Soms strekt een tekort aan textiele fantasie tot de aanbeveling.”

Heb je al die zaken op orde, val dan niet alsnog door de mand met je horloge, waarschuwt Van Regteren Altena. “In Engeland word je daar meteen op afgerekend. Het hoort een feestelijke sfeer te zijn. Dan hoor je de tijd te vergeten. Je hoort er in ieder geval niet bij stil te staan. Dus een horloge wordt gezien als een faux pas.”

Tenue de ville
Naast de smoking is een andere vaak verlangde dress code tenue de ville’. Ook deze dress code kent zijn dilemma’s. “Veel mensen vinden dat lastig: dat is toch iets met pak, ‘stadskleding’, maar moet het dan een blauw of een grijs pak zijn? De etiquette is daar niet helemaal duidelijk over, maar je kunt wel zeggen dat een grijs pak wat formeler wordt geacht dan een blauw pak. Op een Britse of Italiaanse begrafenis zie je nooit blauwe pakken, dus voor dit soort officiële gelegenheden zou ik zeggen: een grijs pak, das en een goed gestreken hemd.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen