Lifestyle16 feb '15 17:26Aangepast op 16 feb '15 17:41

BNR's huissnob: De comeback van de Moon Boot

Auteur: Didi Levison

Lomp en onhandig, maar helemaal hip: de veertig jaar oude Moon Boot komt weer terug. BNR's huissnob Yvo van Regteren Altena legt uit hoe dat zit.

Niets is minder elegant dan de lompe, met bont gevoerde 'Moon Boot'. Toch is hij bezig met een comeback.

Van Regteren Altena: "Modehuizen als Dior, Chanel en natuurlijk  Louis Vouitton hebben de revival van de Moon Boot omarmd. Laatstgenoemde vervangt de felle nylon stof voor kwalitatief leder en verrijkt de laars met een LV-logootje als lokaas voor Russinnen, statisch gevoelige Chinezen en andere fashionvictims".

De oorspronkelijke Moon Boot dateert uit de jaren '70 en werd gemaakt door het merk Tecnica. Het begon allemaal toen de Italiaanse schoenmaker Giancarlo Zanatta op reis was in New York en aldaar de eerste maanlanding volgde. Op de terugreis naar huis waren de beelden van de astronauten op zijn netvlies gebrand en maakte hij een schets van hun ruimtelaarzen. Zo werd de Moon Boot geboren. En 40 jaar later is de laars nog steeds een succes.

 

Yvo zou de schoen zelf niet aantrekken: "Al ben ik een snob, ik heb een zwak voor het origineel en ik ben erg anti-logo-opdruk, dus ik zou kiezen voor de echte Moon Boots. Het is overigens niet echt een schoen voor heren. Mannen met moonboots hebben vaak iets weg van een Zwitser met een iets te bruin koppetje met een witte coltrui, een ringetje door het oor en een snorretje boven de lip."

Comeback
Tijdens de hevige sneeuwstormen in New York afgelopen winter werden de oude Moon Boots weer uit de kast getrokken. Parijse fashionshows sprongen daarop in en kwamen met eigen varianten. Toch zie je de laars niet veel terug in ons straatbeeld. "De schoen wordt voornamelijk gedragen op ski-parties in ski-oorden waar vooral niet geskied wordt, maar wel vanaf 11 uur 's ochtends geaprès–skied, vertelt van Regteren Altena.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen