Lifestyle20 jan '15 18:35

Kim Jong-un beats Kim van Kooten? Een vertoning

Auteur: Thijs Baas

De film The Interview is gisteravond voor het eerst uitgezonden in Nederland. Voor Noord-Korea is de film weer eens een reden om president Obama met een aap te vergelijken.

Dictator Kim Jong-un is woest over de satire waarin hij het mikpunt is van spot. Producent Sony zou zelfs zijn gehackt door het regime en vanwege terreurdreigingen weigerden bioscopen in de VS in eerste instantie de film te tonen. Maar in het Amsterdamse Ketelhuis werd The Interview maandagavond alvast vertoond. "Dat de film alsnog werd uitgebracht noemden de Noord-Koreanen een oorlogsverklaring, maar dat is toch wat overdreven", zegt verslaggever Laurens Boven, die maandagavond behoorde tot het selecte gezelschap dat de Europese primeur van de film bijwoonde.

 

Want veel meer dan een dolkomische satire over de filmindustrie zelf, de VS, de journalistiek en natuurlijk over Noord-Korea is de film in feite niet. "Wat dat betreft is het eigenlijk wel een beetje morbide, dat we lachen om de ellende in een dictatuur", constateert Laurens Boven.

Voor Hein van Joolen van Amongst Friends was de eigen nieuwsgierigheid de primaire reden om de film te vertonen in het Ketelhuis. "We houden van de acteurs, de makers en de humor en als er dan zo'n commotie omheen is, is dat een goede tweede reden."

De film gaat, zo is de bedoeling, vanaf 29 februari in de bioscopen gaat draaien.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen