Lifestyle7 jul '15 14:45Aangepast op 11 jul '15 20:01

Alles is taal | De heilige graal van een tweede taal

Auteur: BNR Webredactie

Redacteur Maria Punch onderzocht hoe je zo efficiënt mogelijk een tweede taal onder de knie kunt krijgen. Simpelweg een rijtje woorden stampen is niet meer van deze tijd, ontdekte ze.

Foto: ANP
Foto: ANP

Vooral in diplomatieke kringen is het natuurlijk een flink voordeel als je erin slaagt om je ook in een aantal andere talen verstaanbaar te maken. Maar wat je als onderhandelaar in - pakweg - Brussel in ieder geval niét moeten doen, is een rijtjes Griekse woorden stampen. Dát is flink achterhaald, zegt Gabriel Wyner, operazanger uit de VS, die een methode ontwikkelde om een nieuwe taal te leren en die ook echt te onthouden.

Wyner moest vloeiend talen spreken om rollen te bemachtigen. Hij schreef een boek over zijn aanpak en ontwikkelde daarnaast een app en een blog. Inmiddels spreekt hij tien talen en schreef hij het boek 'De Taalhacker'. Aandacht krijgt hij nu wel, maar aan zingen komt hij nu nauwelijks meer toe.

De Amerikaan combineert inzichten uit verschillende disciplines. Zo stak hij uit de wetenschap op hoe het brein werkt, uit de sportwereld pikte hij het nodige op over intensiteit en uit marketingboekjes leerde hij hoe je het verkoopt. "Maar het geheugen is echt de belangrijkste pijler; het is bij het leren van een taal onze grootste vijand, maar als je het goed toepast kan het onze grootste vriend zijn."

Wyner geeft geheel belangeloos een deel van zijn truc prijs. Kort gezegd: we onthouden beter met ons gevoel en ons verstand. "Rijtjes stampen is passé, gebruik flashcards en maak een persoonlijke database. Elke taal heeft een standaardlijst van duizend woorden die je moet leren, maar volgens Wyner is zeshonderd ook wel genoeg. Ben je onderhandelaar, dan heb je woorden als 'wodka' en 'watermeloen' niet nodig, maar wél bijvoorbeeld 'wakker blijven', 'koffie' en 'schuldenlast'.

Allemaal leuk en aardig, maar zo eenvoudig als het klinkt is het in de praktijk allemaal niet. "Hier is ook motivatie en discipline heel belangrijk. Hoogleraar taalverwerving Jan Hulstein heeft op verzoek van de Volkskrant de methode doorgelicht en het klopt volgens hem wel degelijk. Het is geen onzin, de onderbouwing is oké, maar het enthousiasme van Wyner draagt zeker ook bij. "Om die zeshonderd woorden onder de knie te krijgen, dat  kost je ongeveer vier maanden, mits je elke dag minstens een half uur oefent."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen