Lifestyle5 nov '15 08:27

Quote 500: allerrijksten boeren goed

Auteur: BNR Webredactie

De 500 rijkste Nederlanders zagen hun gezamenlijk vermogen voor het eerst sinds de financiële crisis weer met meer dan 10 procent toenemen.

HISWA, september 2015. Foto: ANP
HISWA, september 2015. Foto: ANP

Dat blijkt uit de nieuwste editie van de Quote 500. Mirjam van den Broeke, hoofdredacteur Quote, heeft een ernstig vermoeden dat de groei te maken heeft met het aantrekken van de economie. "Dat is dan toch het adagium: als je eenmaal geld hebt, is het ook makkelijk om nog meer geld te maken. Dat zie je zeker aan zo iemand als Goldschmeding; daar hoef je eigenlijk niet zo heel veel voor te doen, dat komt er gewoon bij."

Want die Goldschmeding, dat is Frits Goldschmeding, de oprichter van uitzendbureau Randstad en evenals vorig jaar als hoogste op de lijst. Zijn vermogen groeide flink, van 3,2 miljard euro naar 4,7 miljard. Nummer twee blijft investeerder Dik Wessels, met inmiddels 3 miljard euro. De derde plek wordt wederom ingenomen door mediamagnaat John de Mol, met nu 2,5 miljard euro.

Positief
De positieve stemming werkt ook door in de openheid van de 500 rijkste Nederlanders, zegt  "We hebben al die mensen benaderd en we merkten dat ze zeggen dat de crisis achter ons ligt. Vorig jaar was het een beetje de aanloop naar het oogsten en nu zíjn ze ook echt aan het oogsten. En dat is goed nieuws voor de rijken. Er zijn altijd mensen die ons liever niet aan de lijn krijgen, maar bijvoorbeeld de nummer twee, Dik Wessels, die zegt gewoon tegen ons: "het is 3 miljard"."

Nederland is vier miljardairs rijker, zo blijkt uit de lijst. Onder hen grootindustrieel Wim van der Leegte en biermagnaat Dik Hoyer. Bij elkaar zijn de vijfhonderd rijkste Nederlanders goed voor een slordige 91,9 miljard euro.

Bekende rijken
Andere bekende Nederlanders in de Quote 500 zijn Joop van den Ende (nummer 7 met 1,5 miljard euro), voormalig LPF-minister Herman Heinsbroek (220 miljoen euro), DJ Tiësto (83 miljoen), oud-premier Ruud Lubbers (64 miljoen) en voetballers Dennis Bergkamp en Ruud van Nistelrooij (beiden 45 miljoen).

Hekkensluiter op de rijkenlijst is voormalig ABN Amro-topman Rijkman Groenink. Zakenblad Quote schat zijn vermogen op 41 miljoen euro. Zelf zegt de ex-topbankier overigens helemaal niet zoveel geld te bezitten. Volgens Quote moest hij lachen toen het blad hem feliciteerde met zijn entree op de lijst.

Charlene de Carvalho, dochter van wijlen biermagnaat Freddy Heineken, blijft de rijkste Nederlander in het buitenland. Haar vermogen bedraagt volgens Quote nu 9,6 miljard euro. Ze werd eerder aangemerkt als rijkste Nederlander, maar omdat ze in het Verenigd Koninkrijk woont, verplaatste Quote haar vorig jaar naar de buitenlandlijst.

Niet alle superrijken kregen er afgelopen jaar meer geld bij. Wijnand Pon van autobedrijf Pon, dat recent veel in het nieuws kwam als importeur van Volkswagen, zag zijn vermogen juist met een kleine 6 procent slinken tot 1,7 miljard euro. Hij daalde daarom ook van plek vier op de lijst naar plek vijf. Nummer vier is nu zakenman en kunstmecenas Hans Melchers, met 2 miljard euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen