Lifestyle16 jan '15 00:40Aangepast op 16 jan '15 15:44

Las Americas, op een oldtimer-motor van Chili naar New York

Auteur: Thijs Baas

Max Wohlgemuth Kitslaar stapt op 1 maart in Chili op een oldtimer-motor en rijdt in een half jaar tijd dwars door Zuid-Amerika, op zoek naar lokale projecten die de wereld beter maken. De ondernemer woonde zelf voor langere tijd in Buenos Aires. Mensen ontmoeten via social media is zijn voornaamste doel.

De initiatieven die Wohlgemuth Kitslaar op touw gaat zetten zijn een mix van in Nederland aangedragen projecten en projecten die zich ter plekke aandienen. Een voorbeeld? "We hebben afgelopen november voor sinterklaas knuffels ingezameld voor de voedselbank. Dat was niet commercieel, maar waarom ik het aanhaal is omdat we het door middel van social media hebben opgezet vanuit onze Lions Club. Uiteindelijk was de multiplier die we genereerden zo'n succes dat we niet één, maar drie voedselbanken hebben kunnen helpen."

Inspiratie putte Wohlgemuth Kitslaar uit de Pan-Amerikaanse trip van Paul van Hooff, een Nederlandse journalist die in drie jaar van het noordelijkste puntje van Alaska naar het zuidelijkste puntje van Argentinië reed. "Toen ik zijn boek dichtklapte, dacht ik: dat ga ik ook doen, maar dan een beetje anders. Hij reed echt zestigduizend kilometer in drie jaar en ik ga het iets korter doen."

Crowdfunding
De laatste hand aan de reparatie is inmiddels gelegd en volgende week zal de motor vanuit Rotterdam met The Spirit of Hamburg worden verscheept naar Chili. Het budget voor de reis vergaarde Wohlgemuth gedeeltelijk uit crowdfunding, een ander deel - naast eigen geld - uit partnerships met kleinere en grotere partijen. "Ik ga een half jaar weg, want ik kan het me als ondernemer niet permitteren om drie jaar van de radar te verdwijnen."
 

Een grote behoefte om Nederland voor langere tijd achter zich te laten heeft de ondernemer dan ook niet. "Het platform dat ik ga onderhouden is er ook op gericht om op de radar te blijven. Het wordt een groot social media-spektakel, dus mensen blijven mij zien, ook al zit ik aan de andere kant van de wereld. Sommige dingen heb ik gepland, maar het ligt niet helemaal vast. Je kúnt het ook niet helemaal plannen, al is het maar omdat je af en toe een lekke band krijgt en dat moet je eerst oplossen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen