Lifestyle25 apr '16 07:38

Wijnboeren moeten door klimaatverandering uit ander vaatje tappen

Auteur: Thijs Baas

De opwarming van de aarde heeft een grote invloed op de wijnbouw. Als de temperatuur voor het einde van deze eeuw meer dan twee graden stijgt, zijn druiven eerder rijp, dus zoeter, en zit er meer alcohol in wijn.

Correspondent Eveline Bijlsma ging naar de Languedoc en keek hoe boer Damien Coste - die ook aan het Elyseepaleis levert - zijn wijngaarden voorbereidt. Wijngaardgronden die beter water vast kunnen houden zijn ook beter bestand tegen de droogte. En daar zijn verschillende maatregelen voor te bedenken, zegt Bijlsma. Zelfs schapen kunnen een rol spelen tegen de effecten van de opwarming van de aarde: ze grazen het onkruid weg, waardoor de wijnstruik makkelijker bij het broodnodige water kan.


 

Wijnboeren hoeven overigens nog niet in paniek te raken, maar ze moeten nu wel maatregelen gaan nemen. De consument houdt namelijk niet van zwaardere, zoetere drank, die wil traditionele wijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen