Lifestyle7 mei '16 11:03Aangepast op 9 mei '16 09:05

De Alkmaarder die de kiem legde voor Starbucks

Auteur: Thomas de Man

De geestelijk vader van Starbucks is een Nederlander. Hij richtte in de jaren zestig Peet's Coffee & Tea op, dat een koffie-imperium werd in San Francisco en omgeving.

Alfred Peet in Kenia.
Alfred Peet in Kenia.

Weinig mensen in Nederland kennen het verhaal van Alfred Peet, maar nu is er een boek. In 'De man die de wereld koffie leerde drinken' schrijft Jasper Houtman over het bijzondere levensverhaal van de in Alkmaar geboren koffiefanaat.

In Amerika wordt hij gezien als de grondlegger van kwaliteitskoffie. Peet groeide op als zoon van een koffiehandelaar. Volgens Houtman was de belangrijkste reden dat hij Nederland achter zich liet, de moeilijke relatie met zijn vader over de opvolging van het familiebedrijf. ''De oudere generatie in Alkmaar kent het koffiebedrijf van de familie Peet meestal nog wel.''

Donkere branding
Maar Peet kwam in San Francisco terecht. Hij begon zijn eerste Peet's Coffee & Tea vlakbij de universiteit van Berkeley. ''Het café van Peet was de place to be. Koffie was in die tijd een smaakloos poeder uit blik, maar hij maakte er echt iets speciaals van.''

Volgens Houtman had de Alkmaarder een bijzonder goede smaak. Hij maakte gebruik van een donkere branding, wat zorgde voor een totaal andere smaakbeleving dan mensen gewend waren. ''Mensen die de koffie proefden waren geschokt, maar na een paar keer proberen wilden ze niks anders. Hij nam de mensen mee, vertelde over de smaak en over de herkomst van de koffie.'' Zo werd de kiem gelegd van de koffiebeleving die wij vandaag de dag kennen.

Starbucks
De oprichters van Starbucks hebben bij Alfred Peet de kneepjes van het vak geleerd. Houtman vertelt dat ze opviel dat kwaliteit boven alles ging bij Peet. ''Ook de manier waarop hij de koffie brandde heeft Starbucks gekopieerd.'' De Nederlander is cruciaal geweest bij de oprichting van Starbucks als wereldwijd imperium dat we kennen van nu.

En hoe maken we zelf koffie zoals Alfred Peet dat deed? Houtman onderschrijft dat het apparaat van belang is, maar als je goede bonen hebt kun je met een simpele 'French press' ook een prima bakkie zetten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen