Lifestyle6 jun '16 22:29Aangepast op 7 jun '16 12:35

Wanneer kunnen we nu eindelijk betaald de ruimte in?

Auteur: Didi Levison

Het Nederlandse ruimtereisbedrijf SpaceXC had grootse plannen voor toeristische ruimtereizen vanuit Curaçao vanaf 2015, maar het is nog steeds afwachten wanneer dit gaat plaatsvinden.

XCOR ruimtereisplan. Foto: Linkedin.com
XCOR ruimtereisplan. Foto: Linkedin.com

De Amerikaanse variant XCOR heeft het bedrijf inmiddels overgenomen en gaat met de bezem door het personeelsbestand: één op de drie werknemers wordt mogelijk ontslagen.  

Veilig
Ben Droste, mede-oprichter van SpaceXC en voorzitter van de ‘Advisory Board’ van XCOR, betreurt de tegenslag maar zegt dat het noodzakelijk is om geld vrij te maken voor de motor die '100% af en veilig' moet zijn. 'Het is een volledig herstartbare rakketmotor. Een revolutie in de ruimtevaart.'

Prijskaartje
Zo'n 350 mensen hebben voor ruim een ton een kaartje voor een retourtje naar de ruimte gekocht. Het tripje zou in 2015 plaatsvinden maar dat is opgeschoven. Volgens Droste is er voldoende geld om door te kunnen gaan met de ontwikkeling, maar de noodzaak voor meer budget blijft aanwezig. 'Er is nooit voldoende geld in de ruimtevaart. We kunnen zeker meer gebruiken en daar rekenen we ook op.'

De nieuwe streefdatum is nog niet bekend.'‘We hopen op proefvluchten volgend jaar. Het moet 100% veilig zijn want bij een concurrent is het misgegaan', vertelt Droste.

Gerelateerde artikelen