Noord-Hollandse wilde gans maakt opmars als delicatesse
De jacht is normaal gesproken een tijdrovende bezigheid, maar voor Martijn en Tom de Wolf van Charcuterie Gebroeders de Wolf is het big business.
De broers jagen op de Noord-Hollandse wilde gans en verwerken het vlees tot verschillend producten. Het viel ze op dat ganzen ontzettend veel geschoten wordt – zo’n 50 duizend in Noord-Holland - maar het vlees vervolgens niet wordt benut. 'Het is ontzettend lekker vlees maar het blijft een lastig te bereiden vogel', zegt Martijn de Wolf.
Op de website van de broers zijn allerlei ganzenspecialiteiten te vinden. De nieuwsgierige consument kan een 'delicatessenpakket' bestellen om kennis te maken met ganzenvlees en dat legt de broers geen (ganzen-) windeieren. 'Het smaakt naar rundvlees met een enigszins wildachtige smaak', vertelt De Wolf. 'We leveren daarnaast veel aan restaurants en delicatessenzaken. De eerste supermarkten hebben inmiddels ook interesse.'
Tegen de vraag naar hun ganzenvlees kunnen de gebroeders De Wolf niet meer op schieten. Omdat hun onderneming zo goed loopt heeft het duo afspraken gemaakt met Noord-Hollandse jagers. Die brengen het vlees naar boeren waar het gekoeld bewaard wordt totdat het vlees wordt verwerkt.
Mocht het lukken om de wilde gans in de Nederlandse supermarkten te krijgen dan zou dat een doorbraak zijn. Of de broers dat gaat lukken valt nog te bezien omdat de supermarkten een gegarandeerde levering willen. 'We hebben gesprekken gevoerd, maar we zijn nog klein', aldus De Wolf.