'Een Grillmaster moet vakkennis hebben'
Elektrisch of op gas barbecueën kan écht niet meer; deze zomer moet het vlees flink schroeien op kolen of hout. Erik Petersen en Frank Hendriks van de Twentse Bierbrouwerij wonnen het tv-programma Grillmasters en steken voor BNR de barbecue aan.
De Twentse vleespuristen grillen hun vlees op een zelfgemaakte barbecue. 'We hebben van oude biervaten een barbecue gemaakt waarop we kunnen grillen en roken. Het is een 'bier-barrel-smoker', zoals wij dat noemen', vertelt Hendriks.
Volgens Hendriks moet een 'grillmaster' verstand hebben van het vlees waarmee hij werkt. 'Het gaat om finesse en oefening. Je moet vakkennis hebben. Wij zijn van huis uit kok van beroep dus we hebben veel productkennis van vlees en vis.'
Circulaire economie
Hendriksen vertelt dat het uiteindelijk allemaal begint met simpelweg een heel goed stuk vlees. Om te garanderen dat er goed vlees op de barbecue van het tweetal belandt, starten ze na de zomer met een eigen boerderij. 'Waar we naartoe gaan is een circulaire economie. Wij starten in november een eigen boerderij. Daar gaan we een eigen kudde Black Angus-koeien en Iberico-varkens houden', legt Hendris uit. Het is de bedoeling dat het vlees binnen een straal van honderd kilometer wordt gefokt, gehouden en uiteindelijk gegeten wordt. ‘Van Twente en voor Twente.’